Bijklussen als chauffeur om de kroeg open te houden: bruine cafés bedreigd

8 april 2023 om 12:00 • Aangepast 18 april 2023 om 02:02
nl
Het bruin café is in gevaar. Steeds meer karakteristieke buurtkroegen verdwijnen en dat moet stoppen, zeggen Tilburgse liefhebbers. Daarom moet het bruin café cultureel erfgoed worden, vinden ze. Daarom werd er een actieavond georganiseerd. Voor de stamgasten is hun kroeg vooral een tweede thuis: “Hier ontmoet ik vrienden en word ik gezien en gehoord.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Als je je een bruin café voorstelt, kan het best zijn dat je buurtkroeg De Troubadour, op de hoek van de Tilburgse Capucijnenstraat uittekent. De muren, de toog, statafels, stoelen en krukken: alles is bruin. En vanzelfsprekend ontbreken het dartbord en het biljart niet.

De Troubadour staat bol van de geschiedenis. Vroeger was het een beenhouwerij, vertelt buurthistoricus Gerard Otten. Maar ruim honderd jaar geleden ging de eigenaar, slager van Ham, jenevertjes schenken aan klanten die stonden te wachten: “Op een gegeven moment verkocht hij meer jenever dan vlees. Toen begon hij maar een café.”

Voor de huidige eigenaar, Rob Verbunt, trekt het na een paar lastige coronajaren weer aan: “De kunst is om nieuw publiek trekken. En de gasten die hier zitten, ontvangen nieuwe gezichten op een geweldige manier.”

"Mijn man werkt als chauffeur om het café open te houden."

Maar veel uitbaters hebben het lastiger. Xenia Schlangen van Taverne op de Bredaseweg geeft meteen toe dat haar café wordt bedreigd: “Het is gewoon heel lastig. De kosten lopen op en de bezoekers lopen terug. Mijn man werkt als internationaal chauffeur. Hij is vijf tot zes dagen per week van huis om het café open te kunnen houden." Toch gaat Xenia door: “Ik vind het zo leuk om met mensen om te gaan. En ik hoop dat het in de toekomst wat makkelijker gaat worden.”

Ook stamgast van De Troubadour Erna van Poppel (59) ziet om haar heen bruine kroegen verdwijnen. Toch heeft ze hoop: “Ik zie hier veel jonge mensen binnenlopen die om zich heen kijken en zeggen: ‘Maar dit is leuk!’ En ze gaan een spelletje doen en een speciaalbiertje drinken.”

"Ik wil geen vrouwtje achter de geraniums worden."

Twee tot drie keer per week zit Erna in haar stamcafé. Ze moet er niet aan denken dat het verdwijnt: “Dan zou ik het vrouwtje achter de geraniums worden en daar ben ik het type niet voor.”

In Amsterdam heeft de PvdA zich het lot van de noodlijdende bruine kroegen aangetrokken. De partij wil ze gaan beschermen als cultureel erfgoed. De gemeente Amsterdam gaat nu kijken wat er mogelijk is. Dat willen ze in Tilburg ook wel.

Bij De Troubadour wordt daarom een actieavond gehouden, fractieleden van de Tilburgse D66, VVD, PvdA en Lokaal Tilburg zijn uitgenodigd met de vraag of ze ook niet bereid zijn het bruin café extra te beschermen. Maar op Lokaal Tilburg na houden ze de kaarten nog tegen de borst.

Op de actieavond wordt een manifest gestart. Doel: de bruine kroeg op de inventarislijst krijgen van immaterieel erfgoed Nederland. Initiatiefnemer Frank Vermeulen: “Want anders kan het zo maar gebeuren dat op een plek als deze appartementen komen. Of een hippe koffiebar. Dat zou ontzettend jammer zijn.”

En De Troubadour, hoe lang blijft die nog bestaan? Eigenaar Verbunt wordt 75. “Ik vind het geweldig leuk werk. Ik krijg heel veel hulp van buren en klanten. Zolang ik het leuk vind, ga ik lekker door.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.