Weiland van boer Joris ligt bezaaid met stukjes zonnepaneel na grote brand

11 april 2023 om 10:31 • Aangepast 22 april 2023 om 02:00
nl
Het weiland van melkveehouder Joris Buijs ligt vol met scherven van zonnepanelen en stukjes plastic. Die dwarrelden maandagmiddag neer na de grote brand bij transportbedrijf Axell Logistics in Etten-Leur. De 250 koeien van boer Joris kunnen daardoor voorlopig niet naar buiten.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Waar je ook rondkijkt op het erf van Joris Buijs, overal liggen zwarte deeltjes. Hij pakt er een emmer bij. "Dit is wat we alleen al hier rond de staldeuren hebben opgeraapt." In de emmer zitten restjes van plastic flessen, isolatiemateriaal en stukjes van zonnepanelen.

Vooral die laatste kunnen heel gevaarlijk zijn voor zijn 250 koeien. "Als dit tussen het gras zit dat de koeien eten, dan kan hun maagwand kapot worden geprikt. Als dat gaat ontsteken kunnen de koeien daaraan overlijden."

"Het leek wel of er zwarte sneeuw naar beneden dwarrelde."

Joris en zijn vrouw Anita hoorden in de ochtend al van de brand bij het transportbedrijf. "Ik kreeg een berichtje van een kameraad," vertelt Joris. "Maar de wind stond gunstig, dus ik hoopte dat we geluk zouden hebben."

Maar na een uur draaide de wind en kwam de zwarte rook recht op de stallen van Joris en Anita af. Anita omschrijft: "Het leek wel of er zwarte sneeuw naar beneden dwarrelde. We hebben hals over kop plastic over de voersilo's gelegd zodat die troep niet in het eten van de koeien terecht zou komen. En we hebben de staldeuren meteen afgesloten. Als geluk bij een ongeluk waren onze koeien nog binnen na de winter."

"We weten echt niet hoe we dit schoon moeten maken."

Toch zijn er grote zorgen. Want hoe krijgen ze de duizenden deeltjes plastic en zonnepaneel weer uit hun weiland? "We weten echt nog niet hoe we dit schoon moeten maken. We zullen de weilanden moeten gaan inspecteren en moeten uitrapen. Maar die klus is niet zomaar geklaard, dat gaat waarschijnlijk weken duren. Dat kost veel tijd en geld. En tot die tijd moeten de koeien noodgedwongen binnenblijven."

Joris en Anita hebben al eens een soortgelijke situatie meegemaakt. "In 1999 is er hier een straaljager neergestort. Toen zijn vijftig militairen drie dagen lang bezig geweest om de weilanden uit te kammen en schoon te maken. Ik hoop dat we nu hulp zullen gaan krijgen van Axell Logistics, maar we hebben nog niets van het bedrijf gehoord."

Daar komen nog de zorgen bij of de voedselveiligheid door de brand in gevaar is gebracht. Joris legt uit: "Je weet niet wat voor eisen Campina gaat stellen. In het slechtste geval kan het zijn dat ze onze melk straks misschien niet meer af willen nemen."

LEES OOK:

Sloop gebouw Axell Logistics gestart, nadat het door brand werd verwoest

Zo zag de verwoestende brand bij het transportbedrijf in Etten-Leur eruit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!