Janus won de Dakar Rally en wordt nog elke dag herkend in de supermarkt

13 april 2023 om 10:07 • Aangepast 21 april 2023 om 02:01
nl
Janus van Kasteren schreef drie maanden geleden historie. Met zijn overwinning op zondag 15 januari was hij de vierde Nederlander die bij de trucks de loodzware Dakar Rally won. En dat heeft hij geweten, want de coureur uit Veldhoven wordt er nog dagelijks mee geconfronteerd.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

"Je mag mij best interviewen, maar dat kost tegenwoordig vijf euro per vraag", grapt Van Kasteren. Hij zegt het gekscherend, want Janus is geen man die door zijn succes naast zijn schoenen gaat lopen. "Persoonlijk ben ik niet veranderd, maar de winst in de Dakar Rally heeft wel wat teweeg gebracht. Het heeft mij de nodige bekendheid gegeven."

Op 15 januari werd hij in Saudi-Arabië na zijn zege van podium naar podium gesleept. En hij vierde diezelfde avond in buurstaat Bahrein nog even goed feest met Team de Rooy en de andere Nederlandse deelnemers. "Dat was leuk", zegt Janus terugblikkend. "Maar het mooiste vond ik dat we op Eindhoven Airport met bloemen en spandoeken werden opgewacht door heel veel vrienden, familie en kennissen."

"Diezelfde week was er nog een groot feest", vervolgt de coureur. "Maar daarna ging ik toch weer heel graag aan het werk. Wat overbleef was dat ik gebeld werd met interview-verzoeken voor allerlei blaadjes en YouTube-kanalen. Ik heb er wat gedaan, maar ik heb er ook niet altijd zin in. En nee, de grote, landelijke talkshows zaten er niet bij. Da's misschien best gek, maar dat hoeft voor mij eigenlijk ook niet zo."

"Na vijf pils zeggen ze weleens dat ik gewonnen heb omdat de Russen niet meededen."

In zijn directe omgeving en op zijn werk heeft Janus niet te klagen over aandacht. De overwinning in de zwaarste rally ter wereld geeft hem toch een nieuwe status. "Ik word op straat herkend", zo zegt hij. "En in de rij bij de supermarkt spreken mensen mij vaak aan. Het is een gekke gewaarwording, maar wel leuk. Het zal binnenkort wel overgaan en ik moet er ook niet aan denken dat ik dit altijd zou hebben."

"En verder helpt de overwinning mij bij mijn werk", zegt de eigenaar van Boss, een bedrijf dat landbouwmachines verkoopt. "Als ze mij herkennen of als iemand over de Dakar Rally vertelt, verkoop ik wel makkelijker."

Heel af en toe krijgt Janus ook weleens een minder leuke reactie. "In de kroeg zeggen mensen als ze vijf pils op hebben dat ik alleen maar gewonnen heb omdat de Russen vanwege de oorlog niet meededen. Ach, dan geef ik ze gelijk want dat klopt ook. Maakt mij dat nou uit, want ik heb de Dakar Rally toch maar mooi gewonnen. Dat is trouwens mijn antwoord op alle kritiek, haha."

Janus kan met recht trots zijn en dat is hij ook. "Ik besef dat ik historie heb geschreven. Ik sta toch maar mooi in het rijtje met de Nederlandse winnaars. Hans Stacey, Jan en Gerard de Rooy en dus Janus van Kasteren. Dat is echt vet en pakken ze me niet meer af."

LEES OOK:

Het stof is gedaald, Dakar zit erop: 'Het niveau is zeker gestegen'

Brabanders voltooien Dakar Rally: 'Nu plankgas bier drinken'

Janus van Kasteren passeert laatste finish en zet Dakar Rally op zijn naam

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!