De enige basisschool in het dorp gaat dicht: 'Slecht voor de leefbaarheid'

21 april 2023 om 14:06 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:03
nl
De enige basisschool in Vianen verdwijnt. Het dorp onder de rook van Cuijk heeft zo'n 1200 inwoners en dat levert simpelweg te weinig aanwas op voor een eigen basisschool. Daarom gaat basisschool De Akkerwinde fuseren, met de Dr. De Quayschool in Beers. Die nieuwe school die komt in Beers te staan. En daar zijn ze in Vianen niet blij mee.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Al twee jaar wordt er gesproken om de basisscholen van Beers en Vianen samen te voegen. Twee kleine dorpen bij Cuijk, die eigenlijk allebei te klein zijn voor een eigen basisschool. Maar als de school in Vianen dicht gaat, brengen veel ouders hun kinderen liever naar een school in Cuijk, dan in Beers. “Het hele leven is al gericht op Cuijk”, zegt Ton Hofmans van de dorpsraad in Vianen. “Mensen werken in Cuijk en doen er boodschappen.”

"Mijn kinderen gaan straks in Cuijk naar school."

Bij de school in Vianen haalt Lisa Jans haar dochtertje op. “Ze is hier nu net aan het wennen op school.” Ze maakt zich zorgen om de leefbaarheid in het dorp, als de school dicht gaat. “Ik denk dat onze dochter straks in Cuijk naar school gaat. Dat is dichterbij.” De school in Beers is 2,5 kilometer ver. Die in Cuijk 1,5 kilometer.

Eelke Peeters is zwanger en heeft een kind van anderhalf. Ook zij baalt dat de school dicht gaat. “Ik werk in Cuijk. Dus is het voor mij helemaal niet handig om de kinderen straks eerst in Beers naar school te brengen. Waarschijnlijk gaan mijn kinderen straks in Cuijk naar school.”

"Dit is ook slecht voor onze verenigingen."

En dat is precies waar de dorpsraad van Vianen bang voor is. Dat de kinderen van Vianen op verschillende scholen terecht komen. “Een basisschool in Cuijk is dichterbij dan die in Beers”, zegt Hofmans. “Als kinderen in Cuijk naar school gaan, krijgen ze daar vriendjes. We zijn bang dat ze dan daar ook naar de voetbalvereniging gaan. Dat is slecht voor onze verenigingen.”

Dave van Keijsteren is onder andere actief bij de voetbalclub Vianen Vooruit. “We werken heel veel samen met Beers. Dat gaat heel goed. We hebben elkaar ook nodig. Zo gaan we onze dameselftallen samenvoegen.” Maar ook Dave maakt zich zorgen over de toekomst van de vereniging. “Als er meer kinderen in Cuijk naar school gaan, ben ik bang dat ze ook daar op sportverenigingen gaan.”

Intussen is er een petitie gestart die al door bijna 800 mensen is ondertekend. Vooral om aan te geven dat een school in Beers een slecht plan is voor de leefbaarheid van beide dorpen. “We hadden veel liever gezien dat die school halverwege onze dorpen kan komen te staan”, zegt Hofmans van de dorpsraad. “Maar dat blijkt niet te kunnen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!