Anky van Grunsven als heraut bij kroning Willem-Alexander: 'Heel spannend'

26 april 2023 om 13:00 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:03
nl
Anky van Grunsven (55) heeft in haar carrière vaak voor hete vuren gestaan. Dat de amazone uit Erp tien jaar geleden als heraut bij de kroningsceremonie van Willem-Alexander mocht zijn, vond ze toch heel spannend. “Ik had nog nooit zo lang stilgestaan, maar ik had het voor geen goud willen missen.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De voormalige topamazone bevond zich op 30 april 2013 in een bijzonder gezelschap. Anky mocht de opvolger van koningin Beatrix begeleiden van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk. Vroeger waren herauten een soort boodschappers voor vorsten. Bij de kroning vormden ze een erehaag.

"Ik word er zeker deze weken bijna elke dag aan herinnerd."

Anky was uitverkoren vanwege haar enorme prestaties als dressuuramazone. “Ik voel me zeer vereerd om dit te mogen zijn", zei ze kort voor de historische gebeurtenis. Tien jaar later komt dat gevoel weer bovendrijven. “Ik word er zeker deze weken bijna elke dag aan herinnerd.”

Willem-Alexander noemde haar nog in de podcast die hij heeft opgenomen met Edwin Evers. Volgens de jubilerende koning had Anky verteld dat ze het zwaarder vond om bij de kroning heraut te zijn dan een wedstrijd op haar paard te rijden. De staf die ze moest vasthouden was blijkbaar erg zwaar, of voelde ze zich niet zo op haar gemak in haar lange jurk?

Het was hoe dan ook een niet alledaagse activiteit voor de meervoudig olympisch kampioene. “Natuurlijk hebben we gerepeteerd en vooraf alles doorgenomen. Maar als je daar eenmaal staat dan voelt dat wel anders. Het was heel spannend, zoiets maak je maar één keer in je leven mee.”

"Willem Alexander was vaak bij de Olympische Spelen en Indoor Brabant."

Willem-Alexander en Anky kenden elkaar al voor zijn kroning. “Hij was meestal bij de Olympische Spelen waaraan ik deelnam en daar hebben we elkaar geregeld getroffen. En bij Indoor Brabant natuurlijk."

Een jaartje na de kroning kreeg ze zelf hoog bezoek in haar manege in Erp. Willem-Alexander zou toen zelfs op een van haar paarden hebben gereden. “Dat was een privé-aangelegenheid”, is het enige wat de Erpse hierover kwijt wil.

“Willem-Alexander is overigens een echte paardenliefhebber. En hij kan paardrijden en heeft er verstand van. Dat heeft hij niet van een vreemde, want zijn moeder, prinses Beatrix, reed ook altijd graag paard. Of ze dat nu nog doet, dat weet ik niet.”

Hoe staat Anky eigenlijk tegenover het vorstenpaar? “Ik vind dat ze het over het algemeen goed doen. Natuurlijk gaan er wel eens wat dingen mis, maar iedereen maakt toch wel eens fouten? En ze weten er prima mee om te gaan.”

LEES OOK:

Koning Willem-Alexander rijdt paard bij Anky van Grunsven in Erp

Brabant alom vertegenwoordigd bij inhuldigingsfeest Willem-Alexander en Máxima

Anky van Grunsven heraut tijdens inhuldiging Koning Willem-Alexander

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.