Video

Maaike is totaal verrast als de koning haar vernielde Primera binnenstapt

26 april 2023 om 15:00 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:04
nl
Een koning als klant, dat maak je niet elke dag mee. Het had dan ook een bijzondere reden dat Willem-Alexander in januari 2021 de winkel van Maaike en Guido Neuféglise in Den Bosch binnenstapte. De Primera was enkele dagen eerder kort en klein geslagen tijdens de avondklokrellen. “Willem-Alexander is veel meer dan een koning.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Maaike en Guido zullen 25 januari 2021 nooit vergeten. Vandalen richtten een verschrikkelijke puinhoop aan in hun zaak aan de Visstraat. Ook andere ondernemers in hartje Den Bosch werden de dupe van doorgedraaide relschoppers.

Enkele dagen later bracht burgemeester Jack Mikkers een bezoek aan de winkel. Met in zijn kielzog ons staatshoofd, wat het echtpaar Neuféglise niet wist.

"We stonden met de mond vol tanden."

“We wisten dat de burgemeester zou komen. Er zou iemand iemand van de Jumbo bij zijn, die ook zo zwaar werd getroffen, en een vertegenwoordiger van de buurt”, blikt Maaike terug.

“Toen vroeg een medewerker van de Dienst van het Koninklijk Huis of we ook prijs stelden op een bezoek van de koning. Wat een verrassing. Hij legde ons het protocol uit en toen kwam Willem-Alexander onze zaak binnen. We stonden met de mond vol tanden. Hij kwam ons een hart onder de riem steken. Dat heeft ons veel gedaan.”

Willem-Alexander vertelde dat Maaike in een paar dagen tijd was uitgegroeid tot een nationaal symbool. Maaike was duidelijk ontroerd door de koninklijke woorden.

“Goh, dat je een boegbeeld wordt genoemd. Dat betekent nogal wat. Ik was gevleid, maar ik voelde me ook heel nederig. De mooiste momenten beleefde ik nadat de pers was vertrokken. Ik heb de koning toen leren kennen als een warm mens, die oprecht belangstelling toonde.”

"Willem-Alexander is ook huisvader en is graag thuis met zijn gezin.”

Maaikes dankbaarheid voor de koninklijke steunbetuiging staat los van haar koningsgezindheid. “Koninginnedag of Koningsdag is voor ons altijd een feestdag. Dan gaan we tompoezen kopen, trekken iets van oranje aan en houden we de winkel gewoon open." Ze vindt het ook erg makkelijk om kritiek te hebben op de koning. "Er komt veel op hem af, maar hij is ook huisvader en is graag thuis met zijn gezin.”

Deze woensdag viert de koning zijn 10-jarig jubileum. Maaike is hiervoor niet uitgenodigd. Ze stond er ook niet op te kijken. De Bossche: “Al die mensen die ons hebben geholpen, zouden daar veel meer recht op hebben. Overigens komen er nog geregeld klanten onze zaak binnen die hun medeleven tonen.” Er kan echter maar één klant echt de kroon spannen.

Maaike kreeg bezoek van de koning, zo ging dat eraan toe:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.