Bezoek van de koning als een goede smoes om te laat op school te komen

26 april 2023 om 11:00 • Aangepast 9 mei 2023 om 02:01
nl
De koning was op bezoek en daarom kon ik niet eerder naar school. Met dit excuus weet de toen 15-jarige Dirk Branderhorst uit Eethen te verklaren dat hij op 19 mei 2016 pas 's middags naar school kan komen. Koning Willem-Alexander heeft namelijk die ochtend écht een bezoek gebracht aan het bedrijf van zijn ouders. “Dat vond ik wel een leuk verhaal.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Zijn vader Jacob Branderhorst (50) kijkt er zeven jaar later met plezier op terug: “De teamleider van de school zou het afwezigheidsbriefje nog steeds bewaard hebben. Hij vond het een van de beste redenen die hij ooit had gehoord voor verzuim. Daar hebben we achteraf toch om moeten lachen."

Dirk zat overigens op het Willem van Oranje College in Waalwijk, en zijn twee jaar jongere broer Thijs zou hem het schooljaar daarop volgen. Maar dit was geen voorwaarde voor de koninklijke visite.

"De koning bleek goed op de hoogte te zijn."

De majesteit bezocht het landbouwbedrijf samen met de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam. Jacob Branderhorst: “Dat de staatssecretaris zou komen, wist ik al langer. Dat de koning meekwam, hoorde ik pas twee weken van tevoren. Dat vonden we hier thuis heel bijzonder. Hij bleek goed op de hoogte te zijn.”

Waarom juist zijn bedrijf was uitgekozen voor het werkbezoek, dat weet Branderhorst niet. Hij moest het gezelschap vooral uitleggen wat precisielandbouw is.

“Satellietgegevens worden gebruikt om kunstmest of bestrijdingsmiddelen op het juiste moment op de juiste plek in te zetten. Dat gebeurt de laatste jaren steeds meer. Het is bijvoorbeeld belangrijk bij het verbouwen van aardappelen." Ook een boerenbedrijf dat drones inzet, mocht die ochtend een demonstratie geven.

Het hoogtepunt van het bezoek was een rit op een hypermoderne zelfrijdende tractor met de koning achter het stuur. “Die beelden heeft iedereen kunnen zien. Ook dit vond de koning interessant”, ”, vertelt de landbouwer uit het dorp in de gemeente Altena.

"Koninklijk Huis is ook belangrijk voor de economie."

Branderhorst vond het een goede zaak dat de koning aandacht had voor een agrarisch bedrijf. Volgens hem is het koningshuis ook belangrijk voor de economie. “Denk aan bezoeken aan het buitenland. Hoe vaak reizen er dan geen bedrijven mee?"

De landbouwer probeert met zijn bedrijf rekening te houden met Koningsdag. "Maar we werken op de boerderij met de natuur en die laat zich niet altijd plannen.”

LEES OOK: Willem-Alexander rijdt rondje in een tractor (maar de tractor stuurde zelf)

Koning Willem-Alexander en Jacob Branderhorst (foto: ANP).
Koning Willem-Alexander en Jacob Branderhorst (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.