Geheimzinnige vrienden die je erin luizen

27 april 2023 om 14:41 • Aangepast 10 mei 2023 om 02:03
nl
Die undercovers toch. Koelbloedige toneelspelers die doordringen in het hol van de leeuw. Net als in de film, hoor ik vaak. Zeker als het ging om de geruchtmakende drugszaak van Zevenbergschen Hoek. Undercover, die misdaadserie op Netflix, heeft er wat van weg. Een nieuwe column van misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Infiltranten die naast je komen wonen, die vrienden worden, winkelen, uit eten gaan, een feestje geven of in een een liefdesaffaire belanden. Het gebeurt allemaal bij ons in Brabant. In de jaren negentig hoorde je al van ze. Gemiddeld zijn er nu jaarlijks 30 tot 40, soms zelfs 50 goedgekeurde infiltratieoperaties.

Voorbeelden
Bij de ‘politiemol’ van Weert en Eindhoven was die operatie niet meer dan een gezellig stelletje dat ‘heel toevallig’ ook in het vliegtuig zat naar Curaçao en aanpapte met de verdachte. Bij de moordzaak Heidy Goedhart (Kaatsheuvel) was het een automobilist die ‘per ongeluk’ op de verdachte botste en vrienden werd.

Na de kluisjesroof (Oudenbosch) speelden undercovers boze ‘klanten' die aan de deur kwamen bij de familie van verdachten en hun sieraden terug eisten. In de moordzaak Peet van der Linde (Breda) lieten ‘criminelen’ Boris en Danny een medeverdachte kletsen.

Met John H. uit Sint Willebrord deden een Belgische en Engelse undercover-klant zaken over een partij cocaïne. En bij de moordzaak Jelle Leemans (Roosendaal) was er ook een infiltrant ingezet, overigens zonder effect.

Levensgevaarlijk
Onvoorstelbaar sterk moet je in je schoenen staan om zoiets te doen. Met soms levensgevaarlijke lui om je heen. En zonder ze uit te lokken want dan blaas je de zaak op. De undercovers zitten in het geheime politieteam Werken Onder Dekmantel (WOD).

Ondanks diverse successen functioneerde WOD een tijd niet of nauwelijks. Dat kwam pijnlijk aan het licht toen 'Peter' zichzelf van het leven beroofde in het undercoverhuis in Zevenbergschen Hoek. Peter kreeg te weinig sturing en kon los werken van het team, zo bleek.

Hij veranderde zelfs in Peter en kwam in gewetensnood. Vreselijk, voor iedereen.

Werkloos?
De politie is nu dat WOD-team aan het ontmantelen. En ik vraag me dan af: zitten de undercovers werkloos thuis in afwachting van een volgende klus en hebben criminelen vrij spel?

In het reorganisatieplan staat daar iets over. "Het belangrijke werk van de landelijke eenheid gaat intussen gewoon door. Het is onvermijdelijk dat de aandacht van de transitie op momenten ten koste gaat van de aandacht van de operatie."

Oké. Ze gaan door, maar het werk kan er onder lijden. Dat staat er in feite. Tja, weten we nog niks. Dat is ook wel te verwachten. Een dwaalspoor hoort bij de geheimzinnigheid. Ga er maar vanuit dat de infiltraties gewoon doorgaan, want ze zijn noodzakelijk. Nog vele undercovers zullen volgen. Niet alleen op Netflix.

Wil je de column eerder lezen? Abonneer je dan op de Misdaadnieuwsbrief van Omroep Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!