Wim Verbeek begeleidt stoppende boeren: 'Er komt veel werk aan'

5 mei 2023 om 16:49 • Aangepast 13 mei 2023 om 02:00
nl
Wim Verbeek uit Keldonk weet als geen ander: boeren zijn binnenvetters die niet snel de vuile was buiten hangen. Toch heeft hij al heel wat huilende boeren en boerinnen gesproken in de loop van jaren. Hij begeleidt boeren die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld omdat ze moeten stoppen. Deze week in het nieuws: het kabinet mag duizenden boeren een 'woest aantrekkelijke' uitkoopregeling aanbieden. Dan weet Wim: er komt veel werk aan. Hij vertelt er zondag over de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Wim Verbeek was zelf 30 jaar lang pluimveehouder. In 2004 stopte hij ermee omdat er geen opvolger was. Hij weet als geen ander hoe groot die stap is. Want boer zijn is geen baan, het is een manier van leven. Hij werkt nu als vrijwilliger voor de Stichting Zorg om Boer en Tuinder en heeft de afgelopen jaren tientallen boeren begeleid, die vaak met hun bedrijf in een neerwaartse spiraal terecht waren gekomen. Mensen die steeds harder gaan werken met steeds minder opbrengsten en geen uitweg meer zien.

Even ademhalen
Voor Wim is het belangrijk dat die boerengezinnen even kunnen ademhalen. Daarom is hij ook betrokken bij de Stichting Perspectief. Die zorgt ervoor dat die gezinnen op vakantie kunnen. Wim merkt wel dat buitenstaanders dat soms niet snappen: "Dan zeggen ze: die boeren hebben een miljoenenbedrijf en ze kunnen niet eens op vakantie? Maar dat geld zit in het bedrijf."

Wim Verbeek spreekt de taal van de boer en hij kan putten uit zijn eigen ervaringen als pluimveehouder. En hij weet hoe het voelt als je boer-af bent. Wat ben je dan nog wel?

Het is een vraag die bij heel veel boeren op tafel komt als het aan het kabinet ligt. Drieduizend bedrijven in Nederland die veel stikstof uitstoten krijgen binnenkort een aantrekkelijk uitkoopregeling voorgeschoteld. Er ligt bijna één miljard op de plank. Als ze hulp nodig hebben kunnen ze op Wim en de Stichting Zorg om Boer en Tuinder rekenen.

Verder in KRAAK:
Tommy Roussen uit Den Bosch vecht voor het contact met zijn dochtertje dat door zijn ex is meegenomen naar Litouwen. Hij voerde een jarenlange juridische strijd die hij deze week won bij de rechtbank in Den Bosch.

En: Gerco Schep is bestuurder van PoZob, een samenwerkingsverband van 140 huisartsenpraktijken in Brabant en Limburg. Hij reageert op de plotselinge sluiting van een commerciële huisartsenpraktijk deze week in Reusel.

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!