Sporters gebruiken minder anabolen door begeleiding van Tilburgse internist

9 mei 2023 om 17:45 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:01
nl
Diederik Smit, internist bij het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, begeleidde afgelopen jaar honderd mannen bij het gebruik van anabole steroïden. Dat bleek een succes. Het gebruik nam met ongeveer 70 procent af en er deden zich geen ernstige gezondheidsproblemen voor.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Anabole steroïden zijn een synthetische nabootsing van het mannelijk hormoon testosteron. Sporters kunnen het middel gebruiken om spiermassa te kweken.

Het gebruik is niet zonder risico. Je kunt er namelijk een verhoogde kans op hart- en vaatziekten van krijgen en er bestaat een kans op impotentie en onvruchtbaarheid. Anabole steroïden staan op de dopinglijst met verboden stoffen. Dat betekent dat het verboden is om anabolen te gebruiken in wedstrijdverband.

Internist Diederik Smit kreeg vorig jaar veel aanmeldingen toen hij gebruikers van het middel opriep zich te melden. Uiteindelijk vond hij honderd mannen die een jaar lang begeleiding wilden van hem en van arts in opleiding Tijs Verdegaal.

"De helft heeft de kuur inmiddels afgerond. De andere helft is nog bezig", vertelt Smit. Toch blijkt uit een tussentijdse analyse van vijftig deelnemers dat de begeleiding een positief effect heeft.

"De meeste mannen volgden onze adviezen voor verstandiger gebruik van anabolen." Zo gebruikten zij bijvoorbeeld een halve gram per week voor een kuur van acht weken in plaats van een gram per week voor een kuur van zestien weken.

"Sporters zouden het anders toch op eigen houtje gebruiken."

"Vergeleken met een eerdere studie is het gebruik van anabolen op deze manier met ongeveer zeventig procent verminderd. Daarnaast hebben we nog geen ernstige gezondheidsproblemen gezien", legt hij uit.

Smit voerde gesprekken, onderzocht onder meer hun bloed en maakte hartfilmpjes. "De definitieve resultaten zijn nog niet bekend. Toch heb ik al een sterk vermoeden dat de gezondheidsrisico’s van anabolen beperkt zijn als mannen niet te veel gebruiken en zich aan bepaalde voorwaarden houden."

Met de tussentijdse resultaten ging Smit naar de Dopingautoriteit, die erg blij was met de uitkomsten.

"Het onderzoek heeft veel positieve effecten."

Smit heeft in Utrecht de eerste kliniek van Europa geopend waar gebruikers van anabolen tegen betaling begeleid worden. "Je behaalt veel gezondheidswinst met het begeleiden van gebruikers. Ze zouden het anders toch op eigen houtje gebruiken, dus waarom zou je het dan niet aanbieden?", vraagt hij zich af.

Bij een onderzoek als dit is altijd de vraag of begeleiding mensen juist aanspoort om te gaan gebruiken. De internist vindt de positieve effecten in ieder geval belangrijker dan de risico's.

"Enkele mannen binnen ons onderzoek zou zonder begeleiding nooit zijn begonnen. Daar verlies je wat. Maar het overgrote deel van de deelnemers zou vroeg of laat toch zelfstandig met testosteron zijn begonnen", vertelt hij.

Daarnaast waren er volgens hem ook mannen die na het eerste gesprek afzagen van het gebruik van de middelen. "Dat was winst. Maar het onderzoek heeft veel positieve effecten op mannen die evengoed aan een kuur begonnen."

Smit blijft tot april volgend jaar doorgaan met het onderzoek, maar in de tussentijd is hij al erg tevreden over de resultaten.

Diederik Smit in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK (foto: Omroep Brabant).
Diederik Smit in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!