Protest tegen sluiten van enige school in Vianen: 'Ons dorp gaat kapot'

11 mei 2023 om 20:53 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:04
nl
Zo'n 120 inwoners uit Vianen protesteren donderdag tegen de plannen om de school in het dorp te sluiten. "Slecht idee, weg ermee!", roepen kinderen uit Vianen die zich hebben verzameld voor het gemeentehuis van Cuijk. Donderdagavond praat de gemeenteraad over de kwestie.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Het is al langer bekend dat de school in Vianen (1250 inwoners) en die in Beers (1700 inwoners) een keer samen gaan in één gebouw. De afgelopen twee jaar is gekeken naar waar dat gebouw precies moet komen. Tot grote woede in Vianen is er onlangs voor gekozen dat de nieuwe school in Beers komt.

Voor het gemeentehuis staat Job met een protestbord. 'Niet cool', staat er op. "We staan hier omdat we vinden dat de school in het midden moet komen en niet alleen in Beers", zegt Job. Hij zit in groep 8. "Ik zit volgend jaar op de middelbare school. Maar andere kinderen moeten straks veel te ver fietsen."

"Ons dorp gaat kapot."

"Teleurgesteld, boos. Nee, woedend zelfs." Dat zegt Rob van Etten van de dorpsraad Vianen. Hij spreekt in aan het begin van de commissievergadering. "Met het sluiten van de basisschool gaat ons dorp kapot. En dat terwijl er ook opties zijn voor een school tussen de twee dorpen in. We willen dat dit besluit wordt uitgesteld en opnieuw gedaan wordt."

In Vianen zijn ze bang dat de leefbaarheid in het dorp achteruit gaat als de school verdwijnt. Lang niet alle kinderen zullen naar de nieuwe school in Beers gaan, denken de inwoners van Vianen. De school in Cuijk is dan dichterbij. Ze zijn bang dat die kinderen dan bijvoorbeeld lid worden van de voetbalclub in Cuijk en dat zou slecht zijn voor voetbalvereniging Vianen Vooruit.

"De provincie blijft nee zeggen."

Wethouder Joost Hendriks is helder tijdens de vergadering. "Een school midden tussen de dorpen is kansloos", zegt hij. De school zou dan in het buitengebied komen. En dat kan niet volgens de regels van de provincie.

"We wilden kijken naar alle mogelijkheden", gaat de wethouder verder. "Tot vier keer toe hebben we met de provincie gepraat om ze te overtuigen of er toch mogelijkheden zijn in het buitengebied. En dat is niet gelukt. De provincie blijft nee zeggen."

Ook een andere locatie die voor Vianen dichterbij in Beers is, is afgevallen. "Die plek is vier keer zo duur als andere plekken", zegt de wethouder.

Het gaat nog wel een paar jaar duren voor de school in Vianen dicht gaat en er een nieuwe school in Beers staat.

LEES OOK: De enige basisschool in het dorp gaat dicht: 'Slecht voor de leefbaarheid'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!