Plan voor azc in Zevenbergen: zorgen over verkeersveiligheid en overlast

12 mei 2023 om 07:18 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:03
nl
Het plan voor een opvangcentrum voor 200 asielzoekers aan de Schansdijk in Zevenbergen roept veel vragen op bij de gemeenteraad van Moerdijk. Raadsleden zijn vooral bezorgd over de verkeersveiligheid op de smalle dijk. Daar worden nu al drie woontorens voor 300 Oekraïense vluchtelingen gebouwd. Boer Raymond Lokers waarschuwde donderdagavond de raadsleden: "Er gebeuren nu al veel bijna-ongelukken."
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Tijdens een speciale commissievergadering konden inwoners en raadsleden vragen stellen over het plan van burgemeester en wethouders. Die willen het terrein van de voormalige chemische fabriek Caldic voor minstens 10 jaar beschikbaar stellen voor de opvang van asielzoekers.

Voor het loonwerkersbedrijf van Raymond Lokers is het nu al een opgave om met zijn grote landbouwmachines over de Schansdijk te manoeuvreren. En dat wordt straks met in totaal 500 extra bewoners langs de dijk niet beter. Hij maakt zich zorgen en sprak daarom donderdagavond de commissieleden toe.

"Niemand zit op zoveel nieuwe inwoners te wachten. Ik verwacht dat er nog meer onveilige verkeerssituaties gaan ontstaan", zegt hij. Wethouder Bennie Blom verzekerde hem dat de Schansdijk wordt aangepast.

"Mocht er toch sprake van overlast zijn, dan zal ik ook fors ingrijpen."

De gemeenteraad en omwonenden maken zich ook zorgen over mogelijke overlast door het asielzoekerscentrum (azc). Burgemeester Aart-Jan Moerkerke was daar resoluut in: "Er zijn voorbeelden van overlast door asielzoekers. Maar dan hebben we het over asielzoekerscentra met meer dan duizend mensen. We gaan overleggen om overlast te voorkomen. Als het toch misgaat, zal ik fors ingrijpen."

Volgens wethouder Blom wil de gemeente met dit plan voorkomen dat het kabinet binnenkort opvangcentra gaat opleggen. Er worden dit jaar 77.000 asielzoekers verwacht, tegenover 50.000 vorig jaar. Er is nu al een schreeuwend tekort aan opvangplekken. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moesten asielzoekers zelfs buiten slapen omdat er geen plek voor ze was.

Daarom werkt politiek Den Haag aan een Spreidingswet om gemeenten te verplichten om asielzoekers op te vangen. En dat wil het college in Moerdijk dus voorkomen door zelf met een geschikte plek te komen. Niet alle raadsleden vinden dat verstandig.

Martijn Willegers van Moerdijk Lokaal: "Zelfs de Raad van State betwijfelt of de Spreidingswet wel uitvoerbaar is. Waarom heeft de gemeente dan zoveel haast? Bovendien is er in Zevenbergen nog te weinig draagvlak voor een azc. Veel meer mensen zijn dringend op zoek naar woonruimte. De nood is overal hoog."

"Zijn asielzoekers minder waard dan wij?"

Maar er was zeker ook steun voor het plan van B en W. Ine Kuijpers van D66: "De wereld is van ons allemaal. De gemeente Moerdijk is niet alleen van ons. Zijn asielzoekers minder waard dan wij? Er moet een goed plan komen met aandacht voor omwonenden en de omgeving. We moeten laten zien dat wij het hier wel goed kunnen regelen."

Voor de zomervakantie moet de gemeenteraad van Moerdijk een besluit nemen. Voor die tijd moeten burgemeester en wethouders nog een flink aantal vragen van raadsleden en inwoners beantwoorden. "Het is een forse opgave, maar we blijven hierover met iedereen in gesprek. Ook als het azc straks geopend is", verzekerde wethouder Blom.

LEES OOK: Zeker 10 jaar opvang van 200 asielzoekers op voormalig fabrieksterrein

De drie woontorens voor Oekraïense vluchtelingen aan de zuidkant van het terrein. (foto: Raoul Cartens)
De drie woontorens voor Oekraïense vluchtelingen aan de zuidkant van het terrein. (foto: Raoul Cartens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.