Video

Enorme brand in centrum Eindhoven, pand gesloopt om beter te blussen

13 mei 2023 om 19:01 • Aangepast 24 mei 2023 om 02:02
nl
In het centrum van Eindhoven heeft zaterdag een enorme brand gewoed in een leegstaand gebouw. Daarbij kwam zoveel rook vrij, dat terrassen in de buurt werden ontruimd. Ook een muziekfestival werd stilgelegd. De brandweer besloot het pand deels te slopen zodat er gerichter geblust kon worden.
Profielfoto van Sami KappéProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Sami Kappé & Janneke Bosch

Er stegen enorme rookpluimen op vanaf de zeer grote brand die woedt in de Lichtstraat. Er werd om acht uur een NL-Alert verstuurd omdat de rook over de binnenstad trok.

Zo sloot de Jumbo-vestiging vlakbij de voordeur wegens de rook. En de eigenaar van bierhal Radegast 040 moest zelfs zijn tent sluiten voor de rest van de avond, bevestigde hij telefonisch. "De brand zit in een oud Philips-pand. Er komt zo'n giftige rook vandaan."

Daklozen
Ook bezoekers van het Bridge Guitar Festival iets verderop werden naar huis gestuurd, vertelde een medewerker van Café Wilhelmina. Voor optredens stond daar een podium voor de deur. "Maar het was niet langer te doen. De rook stinkt verschrikkelijk. Een hele penetrante lucht, dat naar verbrand plastic ruikt."

Twee bezoekers moesten alweer vertrekken toen ze net aankwamen bij het festival:

Later op de avond stortte een deel van het dak in Volgens de brandweer werd het pand vaak gebruikt door daklozen. Onduidelijk is of die binnen waren toen de brand uitbrak. Brandweerlieden zijn wel even snel binnen geweest, maar hebben niemand gezien.

Een brandweerwoordvoerder liet eerder weten dat het blussen enige tijd in beslag zal nemen. Hij meldde ook dat meer dan honderd collega's zijn ingezet. In de Lichtstraat stonden tal van brandweerwagens, waaronder drie hoogwerkers. De politie en handhaving hebben meerdere malen nieuwsgierige mensen weg moeten sturen.

De hulpdiensten hadden vrij snel opgeschaald naar Grip 1. Dat is een regeling die ingaat als er sprake is van een groot incident. Omdat bluswater uit de Dommel werd gehaald, leverde de toevoerslang die daar lag wat verkeershinder op. Rond tien uur werd Grip 2 afgekondigd vanwege de verkeers- en rookoverlast die was ontstaan.

De loods kan als verloren worden beschouwd. De brandweer besloot het gebouw deels te slopen zodat er gericht geblust kon worden. Dat gaat waarschijnlijk nog uren duren. De woordvoerder: "We bereiden ons voor om tot diep in de nacht door te gaan."

LEES OOK: Zorgen om asbest bij grote brand: 'Maar daar zijn geen aanwijzingen voor'

(foto: SQ Vision)
(foto: SQ Vision)
(foto: SQ Vision)
(foto: SQ Vision)
(foto: Marc Rademakers)
(foto: Marc Rademakers)
(foto: SQ Vision)
(foto: SQ Vision)
(foto: Omroep Brabant)
(foto: Omroep Brabant)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!