Bekers op het veld, maar toch werd wedstrijd RKC uitgespeeld: dat zit zo

14 mei 2023 om 06:00 • Aangepast 24 mei 2023 om 02:02
nl
Eén keer een beker op het veld betekent stilleggen, nóg een beker op het veld betekent staken. De nieuwe regels van de KNVB over voorwerpen op het veld zijn duidelijk, maar toch werd de wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk zaterdagavond uitgespeeld. De regels zijn dus niet heilig, dat zit zo.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Het was burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht die besloot dat de wedstrijd zaterdagavond uitgespeeld moest worden. Na beker nummer twee op het veld staakte scheidsrechter Ingmar Oostrum het duel aanvankelijk, maar later tikte de klok gewoon weer verder.

"Onze regels zijn helder: dit had definitief gestaakt moeten worden, ondanks dat er nog maar twee minuten te spelen waren", liet de voetbalbond zaterdagavond weten. "Maar de burgemeester kan dit overrulen met voor haar moverende redenen en dat heeft zij gedaan."

Spanningen in en rond het stadion
De burgemeester wilde uit veiligheidsoverwegingen dat de wedstrijd uitgespeeld werd. Een woordvoerder van de burgemeester meldt dat het vroegtijdig beëindigen van de wedstrijd mogelijk tot spanningen in en rond het stadion zou leiden.

Doorslaggevend voor de burgemeester was dat er nog maar twee minuten speeltijd op de klok stond.

De twee toeschouwers die plastic bekers op het veld gooiden zijn bekend en krijgen een stadionverbod, voegt de woordvoerder er nog aan toe.

Scheidsrechter zit er niet mee
Scheidsrechter Oostrum zat er niet echt mee, vertelde hij voor de camera bij ESPN: "Het is best wel helder. Ik krijg instructies. Voor mij is maar een kleine rol weggelegd."

"Volgens het protocol wordt een wedstrijd gestaakt, maar er spelen ook andere belangen, zoals de openbare orde", legde Oostrom uit.

"Na de eerste keer overleggen we al wat we gaan doen als het weer misgaat. Toen dat gebeurde, heeft de veiligheidscoördinator contact gelegd met de burgemeester. Zij neemt de beslissing."

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht (foto: ANP).
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht (foto: ANP).

Niet meer gevoetbald
Hoewel de resterende twee minuten werden uitgespeeld, kwam het van voetballen niet meer in stadion de Galgenwaard.

Aanvoerders Nick Viergever (FC Utrecht) en Michiel Kramer (RKC Waalwijk) spraken af dat beide teams, als statement naar de bekergooiers, niet echt meer gingen voetballen.

De bal ging na de aftrap naar keeper Etienne Vaessen van RKC en hij hield de bal de resterende tijd bij zich. Toen de blessuretijd er helemaal op zat, haalde Oostrom de bal bij de doelman op en floot hij voor het einde van de wedstrijd.

De wedstrijd eindigde in een 2-0 voor de thuisploeg.

LEES OOK:

Bekers op het veld bij FC Utrecht - RKC, maar wedstrijd toch uitgespeeld

'Voetbal beetje kapotgemaakt, 19.000 mensen gedragen zich wél'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!