Video

Buren na brandstichting bij flat: 'Was ik hier maar nooit komen wonen'

15 mei 2023 om 14:18 • Aangepast 25 mei 2023 om 02:02
nl
Bewoners van een flat in Den Bosch zijn helemaal klaar met een van hun buren. De 52-jarige man werd zondagavond opgepakt omdat hij een container in brand zou hebben gestoken. Zo'n dertig bewoners moesten uit voorzorg hun huis uit. "We voelen ons heel erg onveilig", zegt bewoonster Marijke Matulessy.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De gesmolten container staat maandagochtend nog voor de flat aan de Heerendonklaan, met daarnaast een zwartgeblakerde brandblusser. "Ik tril nog helemaal. Ik heb niet kunnen slapen vannacht", vervolgt Marijke. "Die man is volledig doorgeslagen." Hij zou zondagavond 'ladderzat' en met muziek bij de container hebben gestaan.

"Wc-papier in de bomen en puree op het balkon."

Pesterijen, bekladdingen in de gang en ander verward gedrag. Verschillende buurtbewoners schetsen een man die al jaren overlast veroorzaakt. "Hij bonkt 's nachts op de deuren bij vrouwen. Dat is heel eng. Ook heeft hij een keer wc-papier hier in de bomen gegooid", vertelt de 63-jarige Jeanette Claassen, die het ene na het andere voorbeeld geeft.

"Etensresten op je ramen gooien of planten omgooien, we maken zoveel mee", vervolgt Jeanette, die verschillende foto's laat zien. Zodra er voetbal is, dan gaat het mis." Inge Nabbe (59) vult aan: "Twee keer heeft hij tijdschriften versnipperd en rondgestrooid. Ook heeft hij tomatenpuree bij de buurvrouw op het balkon gegooid."

"Ik wist meteen dat hij het was."

Appartementencomplex Den Heerendonck in Den Bosch is zondagavond gedeeltelijk ontruimd nadat er brand woedde in de containerruimte van het complex. Dit gebeurde rond kwart over elf. "Ik was enorm overstuur. Ik wist meteen dat hij het was", vervolgt Inge. "Was ik hier maar nooit komen wonen."

De rook trok in het complex. Nadat de container geblust was, blies de brandweer met een grote ventilator de rook uit het gebouw. De brandweer controleerde appartementen op koolmonoxide. Toen zeker was dat alles veilig was, werd het gebouw vrijgegeven en mochten de bewoners terug naar huis.

"Als hij hier terugkomt, ben ik weg."

Voor buurtbewoners is de maat vol, zij willen hem uit huis. Ze hopen dat woningcorporatie Brabant Wonen hard ingrijpt. De overlast zou al vaker gemeld zijn. "We moeten hard zijn. We zijn bang en kunnen niet meer veilig wonen", vervolgt Jeannette. "Als hij hier terugkomt, ben ik weg. Ik voel me hier niet meer veilig."

BrabantWonen komt na vragen van Omroep Brabant met een algemene schriftelijke reactie: "Maandagmiddag maken de wijkbeheerder en woonconsulent een rondje door het pand en gaan in gesprek met bewoners. De schade wordt hersteld door onderhoudsmedewerkers van BrabantWonen. Over de vermoedelijke dader kunnen we geen uitspraken doen."

De politie zegt dat de man maandagmiddag wordt verhoord. Hoelang hij nog vast blijft zitten, kon een woordvoerder niet zeggen.

Etensresten op het balkon (foto: bewoners).
Etensresten op het balkon (foto: bewoners).
De gesmolten container (foto: Raymond Merkx).
De gesmolten container (foto: Raymond Merkx).

Beelden van zondagavond:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!