Taakstraf voor kunstenares die Tilburgse wethouder blijft lastigvallen

17 mei 2023 om 17:22 • Aangepast 26 mei 2023 om 02:00
nl
Kunstenares Cora W. uit Tilburg is veroordeeld voor smaad en belediging van wethouder Marcelle Hendrickx en journalist Ralf Bodelier. Ze krijgt zestig uur taakstraf en nog eens zestig uur als ze opnieuw in de fout gaat. Verder moet ze zich laten behandelen en ze heeft een contactverbod.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Het is de tweede keer dat W. is veroordeeld omdat ze Hendrickx en Bodelier lastigvalt. De eerste keer kreeg ze een voorwaardelijke celstraf. “Nog één woord verkeerd en u zit meteen in de cel!” sprak de rechter toen dreigend. Maar omdat inmiddels vaststaat dat W. verminderd toerekeningsvatbaar is, is die celstraf omgezet in een taakstraf. En daar komt een nieuwe, voorwaardelijke taakstraf bovenop omdat ze op de oude voet is doorgegaan.

"Ik hoop dat de rust terugkeert."

Voor Hendrickx voelt de veroordeling als een erkenning: "Voor het gevoel van onbehagen dat ik ervan heb en de last die mijn gezin en ik ervan hadden. Ik hoop dat de rust hiermee terugkeert."

Ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg reageert op de veroordeling. De uitspraak is volgens hem een hart onder de riem van bestuurders: "Het benadrukt dat bestuurders in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Dit soort intimiderend gedrag, die ook het gezinsleven van bestuurders raken, zijn onacceptabel."

"Je verschijnt in mijn droom met een mes."

Bij de rechtszaken bleek hoe heftig de aanhoudende stroom aan bedreigingen en beledigingen was voor de slachtoffers. “Het is onder mijn huid gaan zitten. Ik ben mijn onbevangenheid kwijt”, vertelde Hendrickx in de eerste rechtszaak.

Ook Bodelier voelde zich bedreigd: “Je verschijnt in mijn droom met een mes en een fles zoutzuur. Je hebt me forse schade toegebracht."

"Ik maak mezelf helemaal kapot."

De kunstenares zei zelf over haar acties: “Ik moet hiermee stoppen. Het is zelfdestructief, ik maak mezelf helemaal kapot." Maar de kans dat ze er echt mee stopt, is klein. “Ik weet niet wat er morgen met mij gebeurt”, zei ze tegen de rechter. En inderdaad, een dag na de laatste rechtszaak verstuurde ze alweer tweets over de zaak, waarin ze zichzelf als slachtoffer neerzette.

Psychologen hebben Cora W. onderzocht. Hun conclusie is dat ze lijdt aan een waanstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank legt W. daarom ook een verplichte behandeling op. Maar een verbod op het gebruik van sociale media krijgt ze niet. De rechter vindt dat Cora W. net als iedereen het recht moet houden zich via sociale media te kunnen uiten.

LEES OOK: Bedreigde wethouder in tranen tegen rechter: ‘Deze waanzin moet stoppen’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!