Video

Horrorfokker Eersel opgepakt, alle honden in beslag genomen

23 mei 2023 om 09:55 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:01
nl
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft alle honden in beslag genomen die nog op aanwezig waren bij hondenfokker Jan Paridaans aan de Grote Aardweg in Eersel. Wekelijks wordt de fokker gecontroleerd door de NVWA en nu was blijkbaar de maat vol.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Tijdens de inspectie van dinsdag bleek wederom dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden. Naast de honden is er ook pluimvee in bewaring genomen. Fokker Paridaans zou zijn opgepakt omdat hij het werk van de instanties zou hebben belemmerd. De politie wil niet bevestigen of de opgepakte man inderdaad de fokker is.

De NVWA heeft in de afgelopen maanden een dossier opgebouwd tegen de fokker. In december 2022 heeft de NVWA bij dit bedrijf rond de 30 honden in bewaring genomen. Eind januari van dit jaar nog eens 460.

Foto: Rico Vogels/SQ Visio
Foto: Rico Vogels/SQ Visio

Juiste zorg
De NVWA had de fokker opgedragen om de overige honden de juiste zorg en huisvesting te geven. Inspecteurs en dierenartsen van de NVWA hebben tijdens de inspectie van dinsdag vastgesteld dat de fokker dat niet heeft gedaan.

Aangezien de fokker opnieuw niet goed voor zijn dieren zorgde, heeft de NVWA nu alle honden op het bedrijf meegenomen. Zij zijn ondergebracht bij opvanglocaties. Waar die precies zijn, is niet bekend, maar de kosten zijn voor de fokker.

Dwangsommen
De fokker kreeg van de gemeente Eersel een dwangsom opgelegd, omdat het fokken van honden op die plek in strijd is met het bestemmingsplan. Al acht keer werd er een boete van 2500 euro opgelegd. Woensdag zou eventueel de negende boete worden opgelegd als er nog honden zouden worden aangetroffen.

Bij een controle vorige week werden nog 173 honden aangetroffen, waaronder meerdere puppy's. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals had 11 mei nog bij de NVWA aangedrongen om met spoed in actie te komen.

Karen Soeters van House of Animals zegt dinsdagmorgen blij te zijn met de actie. "Dit is een mooie stap om deze man te stoppen. Hij dacht altijd dat hij onaantastbaar was, maar dat is gelukkig niet zo."

De club vreest ook dat de man elders zijn praktijken voortzet. Hij zou elders nestjes beginnen en ook honden hebben weggesluisd van de onderneming in Eersel. "Hij waant zich onaantastbaar." Volgens House of Animals had de man op een bepaald moment bijna duizend honden in Eersel. De NVWA had sneller actie mogen ondernemen, vinden ze bij deze organisatie.

In november deed House of Animals al aangifte tegen fokker Jan Paridaans. Het functioneel parket onderzoekt of de zaak voor de strafrechter komt.

Zo worden de honden bij de omstreden fokker in Eersel weggehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!