PSV naar voorronde Champions League na 2-1 overwinning op AZ

28 mei 2023 om 16:31 • Aangepast 7 juni 2023 om 02:01
nl
PSV heeft zondagmiddag met 2-1 gewonnen van AZ. Daarmee stelde het de tweede plek in de Eredivisie veilig en dus ook minimaal een voorronde Champions League. Het sluit daarmee een roerig seizoen positief af en mag hopen op flink wat extra miljoenen deze zomer.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Dat na een uur voetballen het meest enerverende moment de tussenstand bij FC Twente - Ajax was, de thuisclub leidde daar, zei genoeg over de wedstrijd tussen AZ en PSV. De druk stond er vol op bij de Eindhovenaren die, als Ajax zou winnen, minimaal een punt moesten pakken.

AZ speelde nog voor een plek hoger op de ranglijst en dus Europa Leaguevoetbal. Dan moest Ajax juist verliezen. Daarom leek het erop dat de ploegen allebei het zo lang mogelijk op 0-0 wilden houden om af te wachten wat er in Enschede zou gebeuren.

Ajax op achterstand
De spaarzame kansen waren vooral voor AZ. Walter Benítez moest twee keer redden op een schot van Vangelis Pavlidis en een schot van Tijani Reijnders ging voorlangs. Aan PSV-kan liet Guus Til een mooie (kop)kans liggen. Er was weinig om van te genieten en daarom werd de 2-1 achterstand van Ajax tegen FC Twente groots bekend gemaakt op de borden in het stadion. Het nieuws werd gevierd alsof er zojuist op het veld in het AFAS Stadion was gescoord.

Na 65 minuten was het er echt raak. Uit het niets werd Xavi Simons weggestuurd en kon hij alleen op weg naar AZ-doelman Mathew Ryan. Oog in oog met de Alkmaarse goalie wist hij keurig af te ronden: 0-1. Aan alle onzekerheid bij de Eindhovense club leek een einde te komen.

Gelijkmaker
Toch ontsnapte PSV een paar minuten later aan de gelijkmaker. Jesper Karlsson kon vrij uithalen, maar weer wist Benitez knap te redden. Spannend werd het niet meer ook omdat Ajax op een 3-1 achterstand werd gezet wat tot een massaal 'helemaal niets in Amsterdam'-gezang leidde. Het resultaat in Alkmaar was niet meer belangrijk voor PSV.

Een kleine tien minuten voor tijd werd het nog wel 1-1. Karlsson benutte een strafschop. Voor PSV was het allemaal niet meer belangrijk gezien de tussenstand in Enschede. Maar als AZ zou winnen kon het Ajax nog voorbij gaan, iets wat de PSV-supporters ook niet erg vonden.

Spannende slotfase
In de blessuretijd gebeurde er nog genoeg. Anwar El Ghazi kreeg een rode kaart (na twee keer geel) en in het uitvak werden fakkels afgestoken. Ondertussen ging AZ op jacht naar de overwinning. Die kwam er niet meer want het was weer Simons die PSV aan de leiding hielp. Hij maakte de 1-2 waarna de wedstrijd ook gespeeld was.

PSV eindigt na een roerig seizoen toch tweede en blijft uitzicht houden op de Champions League miljoenen. Het speelt in augustus minstens een voorronde om de groepsfase te bereiken. De laatste twee jaar lukte dat niet. Mocht het komende zomer wel lukken, dan kan PSV tientallen miljoenen euro's bijschrijven. Wel moet er een nieuwe trainer komen, omdat Ruud van Nistelrooij deze week opstapte. Fred Rutten, die zondag op de bank zat, vertrekt ook.

LEES OOK:

Van Nistelrooij blijft PSV'er na vertrek: 'Zal club altijd blijven steunen'

Ruud van Nistelrooij per direct weg bij PSV, Fred Rutten neemt taken over

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!