Aanslagen bij twee huizen in de Maaspoort: 3 jaar cel geëist tegen man (21)

30 mei 2023 om 18:00 • Aangepast 7 juni 2023 om 02:00
nl
Een Rotterdammer die wordt verdacht van twee aanslagen bij huizen in Den Bosch, waaronder die van de vriendin van Klaas Otto, zou dat hebben gedaan omdat hij in de geldproblemen zat en omdat zijn moeder en zus werden bedreigd. “Ik vond het gevaarlijk voor mijzelf en de mensen die in het huis woonden. Maar ik moest het doen uit schrik.” Dat vertelde de 21-jarige verdachte dinsdag in de rechtbank in Den Bosch. Voor die aanslagen eiste de officier van justitie 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Tot enkele dagen geleden ontkende de verdachte dat hij iets te maken had met de aanslagen in juli vorig jaar in de wijk de Maaspoort. Maar sinds donderdag ligt er een handgeschreven briefje waarin de verdachte bekent dat hij twee pakketjes liet ontploffen. De eerste in de nacht van 27 juli bij een huis aan de Goedenrade en de tweede een paar deuren verderop aan de Stapelen op 31 juli.

De verdachte zou de opdracht hebben gekregen van een man die hij op straat tegenkwam. “Ik kende hem niet. Hij zei dat ik iemand moest laten schrikken. Ik moest een pakketje voor de deur zetten en laten ontploffen”, zei de Rotterdammer. “Het leek mij gevaarlijk. Voor mij en voor de mensen die er woonden. Ik wilde het niet doen, maar hij bedreigde mijn moeder en zus. Hij zou hen iets aandoen. Uit angst moest ik het wel doen.”

Uit het criminele milieu
Volgens justitie liepen de bewoners van beide huizen een enorm risico. Het gezin met twee jonge kinderen en de ouders van Klaas Otto's vriendin bleven ongedeerd, omdat ze tijdens de aanslagen sliepen. Maar als ze in de woonkamer, gang of keuken waren geweest dan hadden ze zelfs dodelijk gewond kunnen raken.

De Rotterdammer werd daarom in eerste instantie verdacht van poging tot moord of poging doodslag. Maar de officier eiste daarvoor vrijspraak. "Ondanks dat de bewoners van beide woningen dit wel zo hebben gevoeld", zegt de officier.

Volgens een psycholoog is de verdachte zwakbegaafd, impulsief en heeft hij een sociale achterstand. Daar houdt de officier, naast de jonge leeftijd van de verdachte, rekening mee met de strafeis. "Hij moet de kans krijgen en nemen om uit het criminele milieu te stappen", motiveert de officier.

Twee aanslagen
Hoewel de 21-jarige verdachte de afgelopen maanden zweeg, vertelde hij dinsdag in de rechtbank hoe hij de aanslagen heeft gepleegd. Voor de eerste ontploffing werd hij opgehaald en naar Den Bosch gebracht. Met op de achterbank van de auto het explosief. “De chauffeur zei waar ik het pakketje moest afleveren. Ik zag het huisnummer en toen heb ik dat ding ervoor gezet en tot ontploffing gebracht.”

Al snel bleek dat het om het verkeerde huis ging. De eerste aanslag was bedoeld op een huis aan de Stapelen tweehonderd meter verderop: het huis van de nieuwe vriendin van crimineel Klaas Otto, Gracia K.. En dus moest de Rotterdammer een paar dagen later weer naar de Maaspoort. “Ik wilde het niet doen. Uit adrenaline had ik het pakketje over het tuinhekje gegooid en laten ontploffen", zei de 21-jarige verdachte.

In beide gevallen waren de bewoners thuis. Zij hebben de explosies ervaren als een aanslag. Gracia K. en haar ouders zijn bang dat er opnieuw iets gaat gebeuren. “Voor mij hoeven ze niet bang te zijn. Ik ken ze niet eens”, zegt de man. Verder wil hij niets zeggen over de aanslagen, behalve dat hij spijt heeft van wat hij heeft gedaan.

LEES OOK:

Aanslag op huis van vriendin Klaas Otto: man (20) opgepakt

Explosies en gebiedsverboden in Den Bosch: dit is wat we nu weten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!