Man die Mark Rutte met de dood bedreigde moet de cel in

30 mei 2023 om 22:38 • Aangepast 9 juni 2023 om 02:03
nl
Een 52-jarige Tilburger moet ruim veertig dagen de cel in omdat hij minister-president Mark Rutte heeft bedreigd. Dat heeft de politierechter in Breda dinsdag bepaald. De man stuurde in april 2021 een e-mail naar Rutte, waarin hij zei dat hij z'n hals door zou snijden.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De Tilburger noemde Rutte in de mail ‘de premier van naziland’ en dreigde dat hij naar de premier toe zou rijden om zijn hals door te snijden. De dreigmail verstuurde hij in coronatijd.

De politierechter heeft de man een gevangenisstraf opgelegd van 46 dagen. Daar gaat nog een aantal dagen vanaf die de man in voorarrest heeft gezeten, dat kunnen maximaal drie dagen zijn.

Als hij de komende twee jaar opnieuw de fout ingaat, moet hij weer twee weken de cel in.

Veel meer bedreigingen
Vorige week werd bekend dat steeds meer politici bedreigingen ontvangen. Vorig jaar kwamen er 1125 meldingen binnen van bedreigingen aan het adres van Kamerleden, ministers en staatssecretarissen. Dat waren er bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor, in 2021 ging het om 588 meldingen.

De stijging kwam vooral door een flinke toename van het aantal bedreigingen aan het adres van één persoon, namelijk Geert Wilders. Minimaal de helft van de meldingen waren geadresseerd aan de PVV-leider.

De meeste bedreigingen worden gedaan via social media. In zo’n geval is het vaak ingewikkeld om te achterhalen wie er achter het account zit.

LEES OOK: Forum-kandidaat bedreigde minister Kaag: 'Je leeft in reservetijd Sigridje'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!