Ben je bang voor honden? Dit is wat je zeker niet moet doen

31 mei 2023 om 07:00 • Aangepast 9 juni 2023 om 02:03
nl
Angst voor honden, ze noemen het kynofobie. Ons land telt ruim twee miljoen honden, dus de kans is groot dat je ze in het dagelijks leven tegen het lijf loopt. Maar wat te doen als je heel bang bent voor honden? Twee experts leggen uit hoe je angst kunt overwinnen en wat je zoal beter niet kunt doen.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De pakketbezorger die afgelopen vrijdag in paniek een hondje doodschopte, was volgens de baasjes van het hondje, bang voor honden. Vaak ontstaat zo'n angst nadat er ooit iets is gebeurd met een hond. Je bent gebeten of je bent als dreumes door een grote hond omver gesprongen.

Soms is de angst voor honden zo erg dat je niet meer de bossen in durft, of vrienden met een hond vermijdt. Aan zo’n grote angst valt iets te doen, vertelt Lies Pestman. Ze is coach en eigenaresse van Laat Los! Ze begeleidt mensen met angst voor honden, samen met haar man Herman Pestman. Hij is gedragstherapeut op het gebied van honden en leert mensen hoe je honden kunt ‘lezen’.

Pestman: “Honden communiceren op een bepaalde manier met elkaar, we leren je hoe ze dat doen. Zo kijk je naar de stand van de staart en de oren, daar kun je aan zien of ze juist speels reageren of niet.”

"Als je in een park loopt, roept een hondeneigenaar vaak van een afstand: ‘hij doet niks hoor!’"

Tijdens een aantal sessies gaat Pestman met mensen in gesprek over hun angst, waar komt de angst vandaan, hoe word je in het dagelijks leven beperkt en hoe reageer je op een hond. In een volgende sessie is er ook een hond aanwezig, in kleine stapjes laat ze mensen positieve ervaringen opdoen.

Nikki Rethmeier is bioloog en oprichter van Stichting Contacthond, ze heeft 53 honden voor therapieën waaronder angst voor honden. Veel hondeneigenaren hebben volgens haar niet door dat niet iedereen blij wordt van honden.

"Als je in een park loopt, roept een hondeneigenaar vaak van een afstand: ‘hij doet niks hoor!’, terwijl mensen soms echt bang zijn. Dat los je niet op door op afstand te roepen. Daar valt nog veel te winnen. Er mag meer begrip zijn voor mensen met angst voor honden."

De experts hebben een aantal tips voor mensen die bang zijn voor honden:

  • Ga niet gillen, daar worden honden onrustig van en dan doen ze misschien onverwachte dingen waar jij dan weer van schrikt. Blijf rustig en stil.
  • Maak geen drukke bewegingen, want dan denkt een hond dat je wilt spelen.
  • Ren niet weg, want honden vinden het leuk om te rennen. Blijf rustig staan. Pestman: “Draai je om en wees een lantaarnpaal."
  • Als een hond je niet kent, vindt hij het niet fijn om aangekeken te worden. Je kunt beter omhoog kijken.
  • Wapper niet met je handen. Rethmeier: "Vaak verwachten ze dat er een balletje wordt gegooid of dat er een snoepje in zit. Ze vinden handen interessant." Doe ze dus in je zakken, dan wordt er niets verwacht.
Lies Pestman met een van haar honden (foto: Laat Los!).
Lies Pestman met een van haar honden (foto: Laat Los!).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!