Omstreden hondenfokker uit Eersel gaat nooit meer fokken, zegt hij

1 juni 2023 om 19:38 • Aangepast 10 juni 2023 om 02:00
nl
De beruchte hondenfokker uit Eersel stelt dat hij nooit meer honden gaat fokken. In een reportage van omroep PowNed is Jan Paridaans opvallend stellig. "Misschien dat ik nog een hond meeneem naar het terrein om rond te lopen, maar verder niks meer."
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Eind mei werden de laatste 157 honden bij de omstreden fokker weggehaald. Jan Paridaans werd toen opgepakt. Nu de fokker weer vrij is, zocht PowNed hem op: "Ik weet niet hoe het nu verder gaat lopen, maar er komt bij mij geen hond meer binnen. Dat doet heel erg zeer, want ik heb van hobby mijn werk gemaakt."

Al jaren in de clinch
De hondenfokker ligt al jaren in de clinch met de autoriteiten. De gemeente Eersel heeft geen vergunning gegeven voor het houden van honden en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tikte de fokker meermalen op de vingers. Het afgelopen half jaar zijn er op de locatie aan de Grote Aardweg ongeveer zevenhonderd honden weggehaald, omdat het volgens de NVWA niet goed ging met de beesten.

De laatste actie dateert van 23 mei. Toen bleek niet voor het eerst dat de honden nog steeds slecht verzorgd werden en dat sommige honden ziek waren. Alle bijna 160 dieren die toen in beslag zijn genomen, werden ondergebracht bij verschillende opvanglocaties. Ook pluimvee dat gevonden werd, is meegenomen.

Het bedrijf werd per direct stilgelegd door de NVWA. Het is nog onduidelijk hoelang de sluiting voor de fokker blijft gelden. Nooit eerder legde de NVWA zo'n zware maatregel op. Zolang de maatregel geldt mag Paridaans nergens honden houden of fokken, al zou hij het willen. Tegen PowNed wilde hij zich niet uitlaten over de juridische gevolgen.

Verzet bij mishandeling
De man kan mogelijk ook aangeklaagd worden, omdat hij verzet zou hebben gepleegd bij de arrestatie. Twee agenten zouden door hem zijn mishandeld. Ook zou hij hen beledigd hebben. Paridaans ontkent dit.

Van het drugslab dat bij de laatste inval werd gevonden bij de buren wist Paridaans, zegt hij, niks. Toch werd het pand gehuurd door zijn broer. Jan Paridaans: "Dat kan, maar hem heb ik al maanden of jaren niet gesproken." De fokker gaf de verslaggever van PowNed een stukje taart, omdat hij hem eerder hardhandig had aangepakt.

Omroep Brabant zocht uit hoe het nu zit met de fokker:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!