Omstreden hondenfokker uit Eersel mag per direct geen honden meer houden

23 mei 2023 om 15:22 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:01
nl
Het bedrijf van de omstreden hondenfokker uit Eersel is per direct stilgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het is nog onduidelijk hoelang de sluiting voor de fokker blijft gelden. Nooit eerder legde de NVWA zo'n zware maatregel op. Zolang de maatregel geldt mag de hondenfokker nergens honden houden of fokken.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Eerder dinsdagmorgen werd de Eerselse broodfokker al gearresteerd omdat hij de inspectie van de NVWA belemmerde haar werk te doen. Tijdens de controle bleek dat de honden nog steeds niet goed verzorgd werden en dat sommige honden ziek waren. Alle 157 honden die aanwezig waren, zijn meegenomen en ondergebracht bij verschillende opvanglocaties. Ook pluimvee dat gevonden werd, is meegenomen.

In de clinch
De hondenfokker ligt al jaren in de clinch met de autoriteiten. De gemeente heeft geen vergunning gegeven voor het houden van honden en de NVWA heeft de fokker al meermaals op de vingers getikt. De afgelopen maanden zijn ook al eerder honden meegenomen na inspectie omdat ze niet goed verzorgd werden.

In december werden 30 honden van het bedrijf gehaald. In januari werd er voor 460 honden een ander onderkomen gezocht en nu in mei zijn ook de laatste 157 honden meegenomen.

Opvangkosten
Om de honden terug te krijgen moet de broodfokker naar de rechter. De NVWA ziet zo'n rechtsgang vol vertrouwen tegemoet omdat er een flink dossier is opgebouwd. In sommige gevallen krijgt een fokker zijn dieren terug. Hij zal dan opdraaien voor de kosten van de opvang. Ook als de dieren niet meer terugkeren moet de oorspronkelijke eigenaar de opvangkosten betalen.

De honden die dinsdag meegenomen zijn, waren nog niet zindelijk en gesocialiseerd. Op de opvangplekken zullen ze zorg, aandacht en hulp krijgen om ze te laten wennen aan een huiselijke omgeving. De komende tijd zal de NVWA blijven controleren of de hondenfokker zich aan de maatregel houdt en geen honden houdt.

Terugblik: Hoe zit het met de hondenfokker uit Eersel?

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!