Steun voor schijnvliegveld na diefstal: 'Doen het tenminste ergens voor'

2 juni 2023 om 13:15 • Aangepast 10 juni 2023 om 02:00
nl
Schijnvliegveld De Kiek in Riel heeft veel steun gekregen nadat dieven de bunker hebben vernield en unieke spullen uit de Tweede Wereldoorlog hebben gestolen. Beveiligingsbedrijven hebben hun hulp aangeboden en de gemeente Alphen-Chaam heeft zelfs een motie aangenomen om te kijken of ze het schijnvliegveld kan helpen, terwijl dat in een andere gemeente ligt. "Het is fijn om te merken dat deze plek gewaardeerd wordt. Dat geeft de vrijwilligers energie om weer door te gaan."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Schijnvliegveld De Kiek 'SF37 Kamerun' is het laatste overgebleven schijnvliegveld in Nederland en wordt volledig onderhouden door vrijwilligers. Het schijnvliegveld was in de oorlog bedoeld als afleiding voor geallieerde bommenwerpers, in de hoop dat het echte vliegveld Gilze-Rijen niet gebombardeerd zou worden. De plek is nu cultureel erfgoed.

Dieven hebben afgelopen weekend ingebroken in de bunker van het schijnvliegveld en allerlei spullen vernield en gestolen. Zo namen ze Duitse oefenbommen, Tsjechische helmen en gasflessen mee.

De stichting heeft sindsdien veel reacties gekregen van mensen die het heel erg vinden. "Dat voelt als erkenning voor ons vrijwilligerswerk", zegt Joep Horevoorts, voorzitter van Stichting de Vrienden van De Kiek. "De daders gaan waarschijnlijk vrijuit. Wij zetten nu de knop om en kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

"We kijken of we dat kunnen betalen."

Met dat laatste krijgt het schijnvliegveld een beetje hulp. Zo hebben beveiligingsbedrijven de stichting benaderd met de vraag of ze kunnen helpen. "Ze willen samen met ons kijken naar de mogelijkheden, maar het is lastig. Je kunt camera's ophangen, maar daar schiet je niets mee op als iemand een capuchon of pet draagt. Het is natuurlijk wel een signaal, dus we gaan kijken wat we kunnen doen en of we dat kunnen betalen."

Een paar mensen hebben geld aan de stichting gedoneerd. "We hebben zo'n driehonderd euro gekregen. Hartstikke fijn dat mensen dat doen", zegt Horevoorts. Maar helaas is dat lang niet genoeg om de schade te kunnen herstellen en goede beveiliging te regelen. "Dan hebben we het al snel over duizenden euro's. Maar we moeten niet afhankelijk zijn van donaties natuurlijk. Het is al heel fijn dat mensen ons steunen."

Ook de gemeente Alphen-Chaam wil het schijnvliegveld helpen. In de raadsvergadering is daarvoor donderdagavond unaniem een motie aangenomen. Dat is bijzonder, want schijnvliegveld De Kiek staat in de gemeente Goirle. In de motie staat dat er overleg moet komen tussen de twee gemeenten, de grondeigenaar van het schijnvliegveld en Stichting de Vrienden van De Kiek.

"We vinden de motie zeer sympathiek en omarmen hem van harte", laat burgemeester Lieke Schuitmaker van Alphen-Chaam weten. "Daarbij hebben we wel aandacht voor de zuiverheid, iedere gemeente gaat over zijn eigen grondgebied." Als uit het gesprek met de gemeente Goirle en het schijnvliegveld blijkt dat de gemeente Alphen-Chaam kan helpen, zal de gemeente dat volgens de burgemeester dan ook doen.

"We laten ons niet uit het veld slaan."

Om de inrichting van de bunker weer een beetje compleet te krijgen, hebben mensen zelfs hun eigen spullen uit de oorlog in bruikleen aangeboden. Een mooi gebaar, maar dat durft de voorzitter niet aan. "Diefstal is dan nog veel erger, omdat het om andermans spullen gaat."

De stichting twijfelt of ze nog wel spullen in de bunker durft te leggen. "We willen wel wat laten zien, maar de bunker is een kwetsbare plek", zegt Horevoorts.

Dankzij alle steun gaan de vrijwilligers in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. Het geeft ze nieuwe energie. "We laten ons niet door dit soort onzinnige acties uit het veld slaan. We gaan kijken wat we kunnen doen om te zorgen dat de plek weer goed te bezoeken is. Dat vinden we het belangrijkste."

LEES OOK: Unieke bommen gestolen en bunker vernield bij schijnvliegveld De Kiek

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!