Horrorwesp is geen horrorwesp: Frans Kapteijns legt uit waarom

4 juni 2023 om 15:18 • Aangepast 14 juni 2023 om 02:01
nl
Horrorwesp is een omschrijving die bij boswachter Frans Kapteijns zijn maag doet omdraaien. Het gaat feitelijk om de Aziatische hoornaar, een vreemdeling in het Nederlandse natuurleven die bijenvolken opvreet. Gruwelijk voor de honingbijtjes en ellendig voor de imker. Maar horror? Nee, dat gaat Kapteijns toch echt te ver.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Allereerst even over de hoornaar in kwestie. Die is vermoedelijk per zeecontainer of luchthavenkoffer overgekomen vanuit het oosten. Het insect is een paar jaar geleden voor de eerste keer gezien in Frankrijk. Door de klimaatverandering en dus hogere temperaturen in Nederland heeft de Aziatische hoornaar zich nu ook vrijwel overal genesteld in Nederland.

Honingbijen wapenen zich tegen Europese hoornaars door massaal op ze te kruipen. Hierdoor stijgt de temperatuur van de hoornaar zodanig dat hij bezwijkt. Hoe ze zich moeten verdedigen tegen de exoot uit Azië, hebben ze nog niet geleerd. Tot die tijd moeten imkers haast machteloos toezien hoe Aziatische hoornaars een complete bijenkorf leegvreten.

"Dieren zijn lastig of niet lastig, meer niet."

"Horror en terror zijn termen die we op fantasyfilms en spookverhalen plakken. Het zijn menselijke omschrijvingen die niet horen bij dieren. Die doen geen vreselijke dingen. Die zijn lastig of niet lastig, meer niet", vindt Frans Kapteijns.

Volgens hem wordt overal 'horror en terror' opgeplakt. "We hebben al een terroruil, een horrorbuizerd en noem maar op. Dat past niet bij dieren, die doen gewoon hun ding."

De bedreigde honingbijen vinden vanzelf wel een oplossing om de Aziatische hoornaar af te weren, verwacht Kapteijns. "Dat duurt eventjes. Tot die tijd is het natuurlijk vreselijk voor een imker."

De bijenhouders kunnen zich enigszins beschermen door het zetten van vallen. En er is de mogelijkheid om de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar te melden waarna ze door vakmensen worden opgeruimd.

"We begrijpen wilde dieren niet, dus geef ze ook geen namen."

Niet alleen de benaming horrorwesp doet Kapteijns pijn aan de oren. "Ook grote wilde dieren Piet, Karel of Jantje noemen, vind ik niet kloppen. Als je dat gaat doen, lijkt het alsof een dier door een mens valt te begrijpen. Maar we begrijpen de wilde dieren niet, dus moet je ze ook geen namen geven."

Met huisdieren ligt dat volgens de boswachter anders. "Als je die loslaat en niet meer verzorgt, gaan ze dood. Die kunnen niet meer overleven in de vrije natuur. Een Aziatische hoornaar zal nooit een huisdier worden. Dus geef die ook geen naam."

Frans Kapteijns bespreekt in zijn laatste podcast onder meer problemen met de Aziatische hoornaar. Klik hieronder om die te beluisteren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!