Zo beslist de politie of ze snel in actie moet komen bij een vermissing

17 augustus 2023 om 08:05 • Aangepast 18 augustus 2023 om 09:20
nl
Een vermissing, het komt zo’n 40.000 keer per jaar voor in Nederland. Het merendeel van deze spoorloze mensen duikt binnen enkele dagen weer op. Dat was ook het geval bij de 12-jarige Angelika uit Drunen, die sinds dinsdagavond een dag lang was vermist. Maar hoe schat de politie in dat een vermissing zo serieus is dat ze in actie moet komen?
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Kirsten van Eijden is specialist vermissingszaken bij de politie Oost-Brabant. Ze is iedere dag bezig met mensen die verdwenen zijn. Sommigen zijn al jaren vermist, anderen zijn nog maar net uit het zicht. Het zijn volwassenen, jongeren en soms zelfs kinderen. Ieder met een eigen verhaal.

Kirsten: “Iedere vermissing is weer anders. Het moeilijkste is dat je op basis van informatie die je krijgt, moet inschatten wat er mogelijk aan de hand kan zijn en welke actie je kunt ondernemen.”

"Iemand met naam en toenaam op het internet doen we niet snel."

In het geval van Angelika noemde de politie haar met naam en toenaam op het internet en verspreidde ook haar foto. Ze sprak van een 'urgente vermissing'. Maar wanneer is een vermissing dan dringend en wanneer niet?

“Een urgente vermissing wil zeggen dat we aanwijzingen hebben dat de vermiste in gevaar is. Iemand kan suïcidaal zijn of kan niet voor zichzelf zorgen of we vermoeden dat er sprake is van een misdrijf.”

In zo'n geval kan de politie iemands telefoon proberen op te sporen om te achterhalen waar iemand is. Ook kan ze met hulp van familie kijken of er nog geld is opgenomen van de bank.

Soms wordt dan ook de hulp van het publiek gevraagd door een vermissing op internet te publiceren. Maar dit middel zet de politie het liefst zo min mogelijk in. “Meestal doen we dat niet snel, want het tast iemands privacy aan.”

"Je wilt de mensen die achterblijven een verhaal kunnen geven."

In haar dagelijkse werk houdt Kirsten de lopende vermissingen tegen het licht. “Je kijkt dan telkens opnieuw wat mogelijkheden zijn om iemand te vinden. Je bedenkt wat er gebeurd kan zijn.”

Zelf heeft ze niet continu contact met achterblijvers die op zoek zijn naar iemand. “Maar bij grote zoekacties heb je vaak wel contact met familie. Als mensen al jaren vermist zijn, wil je de achterblijvers vertellen wat er gebeurd is. Hoe verschrikkelijk dat soms ook is. Zij leven met zoveel vragen, daar wil je wat aan doen.”

Naast de urgente vermissingen, spreekt de politie over 'overige vermissingen'. Die term wekt de indruk dat de politie deze zaken minder belangrijk vindt, maar daar is geen sprake van. “Het wil niet zeggen dat we in zo’n geval niets doen. Het verschil is vooral hoe snel we in actie komen.”

Voor de meeste mensen die zoekraken, geldt volgens Kirsten dat ze binnen een paar dagen weer thuis zijn. "Maar een heel klein percentage van de vermissingszaken heeft een ernstige afloop."

LEES OOK: Vermiste Angelika (12) is in goede gezondheid gevonden: 'Ik tril van geluk'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!