Gezinsmoord Etten-Leur: justitie wil verdachte levenslang opsluiten

6 juni om 14:22 • Aangepast 16 juni om 02:01
nl
Voor het gerechtshof in Den Bosch is dinsdag opnieuw levenslang geëist tegen Onur K. (36) die in Etten-Leur zijn twee kinderen, vrouw en moeder zou hebben gedood. De aanklager in hoger beroep sprak van 'een bizar, monsterlijk plan.'
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Eind maart 2020 werden in een huis aan de Dasseburcht in Etten-Leur vier doden gevonden. Deniz (2), haar broer Atakan (6), hun moeder Gulcan (31) en oma Hikmet (65). De politie pakte Onur K. op als verdachte.

Die ontkende. Hij zei dat drie onbekende mannen het hadden gedaan. Zijn eigen moeder had hij wel zelf vermoord, gaf K. toe. Om haar alle ellende te besparen. Uit rechercheonderzoek bleek dat K. in de financiële problemen was gekomen, mede door een gokverslaving en vreesde voor gezichtsverlies

De rechtbank in Breda legde dertig jaar cel op, nadat er levenslang was geëist. Het OM was het niet eens met de straf en ging daarom in hoger beroep. Ook de advocaat deed dat omdat hij de straf te hoog vond.

Hoger beroep
Dinsdag diende dat in Den Bosch. Zoals ook tijdens zijn proces in Breda, weigerde de verdachte naar de rechtszaal te komen. Het hof pikte dat gedrag niet en liet hem ophalen uit zijn cel. Daarom kon het hoger beroep pas twee uur later beginnen.

Tijdens de zitting vroeg de aanklager om een levenslange celstraf. "Hij had een bizar, monsterlijk plan," zei de advocaat-generaal. Het verhaal over de drie onbekende daders was volgens hem 'een kletsverhaal'.

Zwijgen
Het hof stelde tientallen vragen aan K. Die lachte naar rechters op het moment dat ze vroegen waarom hij zich maar op zijn zwijgrecht bleef beroepen. "Wat moet er gebeuren om u aan de praat te krijgen? Interesseert het u niet?", probeerde ook de oudste rechter nog. Er kwam echter geen woord uit de verdachte.

De advocaat van Onur K. bepleitte vrijspraak voor het doden van de echtgenote en kinderen, omdat anderen de moorden kunnen hebben gepleegd. Het doden van zijn moeder moet volgens hem gezien worden als een opwelling, doodslag in plaats van moord. Hij bepleitte 8 jaar cel.

Rechtbank
Tijdens de rechtszaak in najaar 2021 legde de officier van justitie uit dat Onur K. een plan had bedacht om alle vier te doden. Zo drogeerde hij ze eerst, voordat hij iedereen met snoeren wurgde. Daarmee was er een duidelijke opzet, dus vier keer moord, redeneerde het OM. De eis was daarom levenslang.

De rechters zagen dat anders. Ze waren het eens met de officier dat K. de vier slachtoffers met opzet had gedood. Maar de rechters konden niet vaststellen wat het plan van Onur was en in welke volgorde ze zijn omgebracht. Bij de vrouw en kinderen werd daarom vastgesteld dat het om doodslag ging.

Levenslang
Bij het doden van zijn moeder was er volgens de rechtbank wel sprake van moord. Hij had haar gebeld om naar huis te komen met het plan om haar te doden.

Wat voor de rechtbank in Breda ook meewoog in de straf was dat K. nooit eerder gewelddadig was en dat de kans op herhaling klein zou zijn. Levenslang kan alleen in uitzonderlijke gevallen worden opgelegd, oordeelden de rechters.

Of het hof er ook zo over denkt wordt bekend op 4 juli. Dan is de uitspraak.

LEES OOK: OM wil levenslang voor Onur K. na gezinsmoord en gaat in hoger beroep

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!