'Briljant idee', maar rekje om afvalbak voor blikjes en flesjes flopt toch

11 juni 2023 om 17:00 • Aangepast 17 juni 2023 om 02:00
nl
Statiegeldjagers houden in steeds meer plaatsen een leuk zakcentje over aan het inleveren van rondslingerende flesjes en blikjes. Toch lijkt er in Breda weinig interesse in dit verdienmodel. De stad begon als eerste in Nederland een experiment met speciale houders rond afvalbakken. Mensen kunnen lege blikjes en flesjes daarin zetten, waarna anderen ze kunnen inleveren. Een goed idee, maar ze worden nauwelijks gebruikt.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Voor de een is het gemakzucht. Een ander vindt het te vies om een leeg, plakkerig frisdrankblikje of petflesje helemaal mee naar huis te nemen. Verpakkingen belanden nog steeds op straat. In de afvalbak gooien is natuurlijk altijd beter, maar het statiegeld had er juist voor moeten zorgen dat blikjes en petflesjes worden ingeleverd bij een automaat.

“Er werd te weinig gebruik van gemaakt."

Toen er in 2021 statiegeld op petflessen werd ingevoerd, startte de gemeente Breda een proef met statiegeldrekjes rondom afvalbakken. De wethouder noemde het idee van wereldverbeteraar The Happy Activist destijds 'briljant'. De eerste tien rekjes werden opgehangen in de Willemstraat, de drukke route tussen het Centraal Station en het centrum van de stad.

Het principe is simpel. In de metalen ring zitten gaten waarin mensen hun lege flesje of blikje kunnen achterlaten. Voorbijgangers die wel tijd en zin hebben, kunnen het leeggoed eruit pakken en inwisselen bij een statiegeldautomaat. Een win-winsituatie, zou je denken.

“Experimenten mogen anders lopen dan verwacht."

Het systeem is in Duitsland al jaren erg succesvol is en veel steden in Nederland experimenteren ermee. Toch verliep de test in Breda ‘niet volgens verwachting’, zo laat een gemeentewoordvoerster weten. “Er werd te weinig gebruik van gemaakt. Na de proef in de Willemstraat is besloten de statiegeldrekjes niet op andere plekken in de stad te hangen.”

Waarom het ‘gratis geld’ in Breda niet werkt, blijft een raadsel. Begrijpen de passanten niet waar het rekje voor bedoeld is? Of zijn ze zelfs te lui om hun blikje of flesje in die ring te zetten? “Experimenten mogen anders lopen dan verwacht en we staan uiteraard ook open voor andere slimme ideeën die we kunnen uitproberen", zegt de woordvoerster.

"We wachten even af of mensen ze meer gaan gebruiken nu er ook statiegeld op blik is.”

De gemeente Breda geeft de strijd tegen zwerfafval in elk geval niet op. "De rekjes rondom de afvalbakken in de Willemstraat blijven nog hangen. We wachten even af of mensen ze meer gaan gebruiken nu er ook statiegeld op blik is.”

Ondertussen staan er op strategische plekken in de hele gemeente vuilnisbakken om te voorkomen dat plastic en blik rondslingeren. Geen primeur dit keer, maar het werk wel. “Natuurlijk is het altijd beter om flesjes en blik te recyclen. We raden inwoners en bezoekers dus aan om lege statiegeldflesjes en -blikjes mee naar huis te nemen of meteen in te leveren bij een automaat.”

LEES OOK: Statiegeldflesjes kun je in Breda nu doneren in een speciale ring

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!