Bende rond Martien R. hoort weer hoge strafeisen in drugszaak Operatie Alfa

9 juni om 19:21 • Aangepast 20 juni om 02:04
nl
Justitie wil dat Martien R. uit Oss zestien jaar gaat zitten voor drugs- en wapenhandel. Ook zijn familieleden hoorden jarenlange celstraffen tegen zich eisen in een negen uur durende aanklacht voor het gerechtshof in Den Bosch. Daar dient het hoger beroep.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Een hogere straf dan zestien jaar is voor de misdrijven waarvan Martien R. (52) wordt verdacht niet mogelijk. Ook bij de rechtbank in Den Bosch werd die straf geëist en opgelegd, in september 2021. Het Openbaar Ministerie sprak van een familie 'die in een wereld leefde met hun eigen regels en zich onaantastbaar waande'.

Familie
Tegen twaalf medeverdachten, van wie er tien directe familieleden zijn van R., klonken na een meer dan negen uur durend betoog strafeisen tot tien jaar en acht maanden. De eisen zijn in veel gevallen hoger dan de eerder opgelegde straf.

Niet alle verdachten hoorden hun eis zelf aan. Sommigen vertrokken voortijdig weer naar hun cel omdat ze het te lang vonden duren. Ook advocaten morden over de duur van het betoog.

Schuur
Martien R. en de meeste andere verdachten werden in november 2019 opgepakt tijdens de grote politieactie Operatie Alfa. Ruim vierhonderd agenten overspoelden het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Daar zat 'het kantoor' verstopt, een schuur waarin leden van de vermeende bende bij elkaar kwamen. Ook op andere plekken, zoals Lith, waren invallen.

In 'het kantoor' had de politie stiekem afluisterapparatuur geplaatst. Een verborgen camera filmde hoe de mannen zich bezig hielden met onder meer machinegeweren.

Coke
Justitie ziet Martien R. als de grote baas van de criminele organisatie die hij samen met zijn familieleden had. Op het woonwagenkamp werden in ondergrondse opslaglocaties ook grote hoeveelheden harddrugs en wapens gevonden.

De verdachten worden onder meer beschuldigd van de invoer van in totaal ongeveer 1900 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen in augustus 2018 en maart 2019. Maar ook van het bezit van een lading MDMA, de werkzame stof van xtc.

Fouten
De aanklagers gingen verder uren in op de kritiek van de verdachten en hun advocaten. Die stellen dat er fouten zijn gemaakt bij de start van het onderzoek. Zo zou de politie te lang hebben afgeluisterd, waardoor ze bewust misdrijven lieten gebeuren.

Ook vinden advocaten dat berichten uit gekraakte cryptotelefoons niet mogen worden gebruikt voor het bewijs. Ze zijn ook van mening dat OM te veel de media zocht om R. en zijn familie zwart te maken. Justitie vindt dat alles volgens de regels is gebeurd, zoals ook de rechtbank al constateerde in het vonnis.

Er waren in eerste instantie meer verdachten. Gedurende het proces zijn twee verdachten overleden. Een van hen door zelfdoding.

Binnenkort volgen de pleidooien. Wanneer de uitspraak is in het onderzoek, is nog niet bekend.

Coke gesmokkeld in een boom en toegeschreven aan Martien R. (foto: Douane België)
Coke gesmokkeld in een boom en toegeschreven aan Martien R. (foto: Douane België)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!