Kapotte liften door hoge temperaturen: feit of fabel?

12 juni 2023 om 13:52 • Aangepast 24 juni 2023 om 02:01
nl
Liften die door de hitte niet meer werken. Volgens woningcorporatie WonenBreburg zijn de hoge temperaturen de reden dat onder meer de liften in de Tilburgse flat Parkzicht het dit weekend begaven. Liftmonteur Bart Wiegers uit Waalre zegt er het volgende over: “Zeker oudere liften kunnen gevoeliger zijn voor extreem weer.”
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Opnieuw was het zondagmiddag raak in de flat Parkzicht in Tilburg-Noord. De twee liften in het complex waren weer buiten gebruik en dat heeft nogal wat impact. "De brandweer moest komen, omdat een bewoonster op de twaalfde verdieping vast zat", vertelt bewoonster Elly.

Het gebouw telt dertien verdiepingen en zeker voor de wat kwetsbaardere bewoners voelen de trappen aan als een 'martelgang'. Sommigen komen daardoor (tijdelijk) hun huis niet meer uit.

Volgens WonenBreburg is de hitte van zondag de boosdoener. Op die dag steeg het kwik in Tilburg boven de 30 graden. "Daar wijzen ze elke keer naar. Als er problemen zijn, komt het door het weer", verzucht Elly. "De problemen begonnen vijf jaar geleden en sinds een jaar gaat het continu mis." Een jaar geleden waren er ook al langdurende storingen in het complex en afgelopen donderdag stonden beide liften stil.

WonenBreburg beloofde beterschap na nieuwe klachten van bewoners. De komende periode wordt één van de liften gemoderniseerd. Zondag ging het weer mis en dat kwam volgens de woningcorporatie dus door de hitte. Een makkelijk excuus of een gegronde reden?

"Een systeem kan dan oververhit raken of juist blokkeren door de temperatuurbeveiliging.”

Bart Wiegers van Liftservice Totaal in Waalre kan er wel iets over zeggen, al weet hij niet wat voor lift er in het Tilburgse flatgebouw zit. In het algemeen is het zo dat extreme weersomstandigheden inderdaad effect hebben op hoe goed liften werken, zegt hij. “Dat is zeker zo bij wat oudere liftsystemen.”

Zo staat de ‘machinekamer’ van oudere liftsystemen volgens Wiegers vaak op het dak. “Hier wordt de besturing van de lift geregeld. Als de zon fel schijnt en de temperatuur oploopt, kan het al gauw heel heet worden. Het systeem kan dan oververhit raken of juist blokkeren door de temperatuurbeveiliging.” In de ideale wereld, zegt Wiegers, zet je er een airconditioning in om de temperatuur op peil te houden.

Ook kunnen liftsystemen oververhitten als de schacht bijvoorbeeld van glas is gemaakt. Je krijgt dan een soort broeikaseffect als de zon daar vol op schijnt. De hitte kan niet weg en wordt versterkt door het glas.

"Eigenlijk geldt dit voor alles in techniek: kou en warmte hebben daar nu eenmaal invloed op."

Temperaturen hebben volgens de technicus ook effect op oudere, hydraulische draaideuren. “Als het heel heet wordt, verdunt de olie en kunnen deuren gaan slaan. Terwijl oudere liften in de winter met lagere temperaturen juist heel langzaam open en dicht kunnen gaan", zegt Wiegers.

"Maar eigenlijk geldt dit voor alles in techniek: kou en warmte hebben daar nu eenmaal invloed op. Materialen kunnen dan uitzetten, dat zie je bijvoorbeeld ook bij bruggen." Wiegers zelf heeft nu geen storingsopdrachten voor liften die niet meer werken door de hitte. "Maar wat niet is, kan nog komen", zegt hij. "Al hoop ik natuurlijk dat liften het gewoon blijven doen."

In de Tilburgse flat Parkzicht hopen ze daar ook vurig op. Deze maandagochtend lijken ze geluk te hebben: de liften doen het weer. Al vragen bewoners zich hardop af hoe lang dat deze keer zal duren. In de tussentijd zijn de bewoners van plan huurverlaging voor elkaar te krijgen bij WonenBreburg, omdat ze al jaren met de problemen zitten.

LEES OOK:
Ouderen weer vast door kapotte liften: 'Een vrouw was compleet in paniek'

Ellende door kapotte lift in seniorenflat: botbreuk en lange rijen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!