Baby overlijdt na zware mishandeling: OM eist 10 jaar cel tegen gastouder

20 juni 2023 om 17:46 • Aangepast 30 juni 2023 om 02:01
nl
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de 34-jarige Helmondse gastouder Anne W. tien jaar de cel in voor doodslag. Ze zou de bijna 8 maanden oude baby Anna zo zwaar hebben mishandeld, dat ze overleed. "De verdachte komt op ons meedogenloos over", liet de officier van justitie dinsdag weten tijdens de tweede dag van de zitting.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het gebeurde allemaal vier jaar geleden op 20 augustus 2019. Gastouder Anne W. paste die dag op een tweeling van bijna 8 maanden en hun 2-jarige zusje. De verdachte beweerde dat ze de baby na een slaapje bewegingsloos had gevonden, waarna ze meteen is begonnen met reanimeren. Een dag later overleed Anna in het ziekenhuis.

In eerste instantie was W. getuige in de zaak, totdat uit onderzoek bleek dat de baby waarschijnlijk door buitensporig geweld om het leven was gekomen. Zelf ontkent de gastouder nog steedsdat ze iets met de dood van Anna te maken heeft.

"Ze schuift de beschuldiging naar de ouders. Dat vinden wij verwerpelijk."

Uitgerekend dat neemt het OM haar extra kwalijk. "Zij heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor wat ze gedaan heeft", vertelde de officier van justitie dinsdag. "Tot op de dag van vandaag ontkent ze betrokken te zijn bij het fatale letsel. Maar uit het dossier blijkt het tegendeel. In plaats van de ouders duidelijkheid te geven, kiest ze heel egoïstisch voor zichzelf."

De verdediging van Anne W. verwijt de politie tunnelvisie. Ze verwijt het OM dat er geen verder onderzoek is gedaan naar de ouders van de baby. De officier van justitie: "Daarmee schuift ze de beschuldiging naar de ouders. Dat vinden wij verwerpelijk en het versterkt het leed bij de nabestaanden alleen maar verder."

De officier eist dus tien jaar cel, maar ook een levenslang beroepsverbod. In afwachting van de zaak moest de Helmondse haar opvang al sluiten.

LEES OOK: Gastouder was eerst getuige en later verdachte na dood van baby Anna

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!