Mado’s moeder stierf eenzaam door zelfmoordpoeder: ‘Ze mocht niets zeggen'

3 juli 2023 om 19:37 • Aangepast 14 juli 2023 om 02:01
nl
“Mijn moeder is angstig en opgejaagd gestorven.” Dat stelt Mado Holthuis in een verklaring die de officier van justitie maandag voorlas in de rechtbank in Den Bosch. Alex Schot uit Eindhoven hielp haar 78-jarige moeder aan het zelfmoordpoeder Middel X. Eenzaam en een dag eerder dan ze Mado had verteld, maakte ze een eind aan haar leven. Mado vindt dat Schot moet opdraaien voor de uitvaartkosten. Ze eist daarom een schadevergoeding van 4900 euro.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Die vordering diende haar advocaat Sébas Diekstra maandag in tijdens de strafzaak tegen Alex Schot. De officier van justitie las in de rechtbank een verklaring voor van Mado. Haar moeder Jeane was depressief en wilde niet meer leven. Mado vindt dat de 'zelfmoordcowboys' van Coöperatie Laatste Wil (CLW), waar Schot lid van is, haar de dood hebben 'ingejaagd'.

“Mijn moeder is gestorven met een grote lamp en iPhone in haar gezicht.”

“Dat ze dood wilde, daar heb ik geen moeite mee, maar de manier waarop wel”, klonk het. Jeane mocht van de organisatie tegen niemand iets zeggen over haar plannen. Daardoor sloot ze ook haar dochter steeds meer buiten. Ze weigerde nog details over haar plannen te delen. En zo overleed ze een dag eerder dan ze Mado had verteld. “CLW haalde haar over een dag eerder te sterven.”

Op de dag van haar overlijden filmde Jeane zichzelf met een telefoon die aan een lamp en een selfiestick was bevestigd. Zoals de coöperatie haar had gevraagd. “Dat was data verzamelen om aan te tonen dat de dood niet pijnlijk was. Kennelijk was CLW daar niet zo zeker van. Resultaat: mijn moeder is gestorven met een grote lamp en iPhone in haar gezicht.”

Mado’s moeder heeft uiteindelijk drie dagen dood in haar huis gelegen. “Alle gordijnen en ramen moesten potdicht zijn”, las de officier voor. “Het water liep van de ramen. Zo’n gruwelijk beeld wens ik niemand toe.”

"Als er goede wetgeving zou zijn, was dit alles niet nodig geweest."

Na de dood van Jeane meldde CLW in een nieuwsbrief dat Jeane pijnloos was gestorven. Dat zouden de artsen hebben verklaard. “Maar beide artsen ontkenden dat later, omdat ze dat helemaal niet konden weten. Daarmee is de hele CLW onbetrouwbaar”, vindt Mado. Verdachte Alex Schot wilde er niet op ingaan. Volgens hem gaan veel verwijten over andere leden van de coöperatie.

De advocaat van Schot is het niet eens met de schadevergoeding die Mado nu eist. Volgens hem komen de kosten door het overlijden zelf, terwijl Mado zich stoort aan de manier waarop CLW met haar is omgegaan.

Mado hoopt dat de euthanasiewet snel onder de loep genomen wordt. "Als er goede wetgeving zou zijn in Nederland, was dit allemaal niet nodig geweest. Dan zou mijn moeder in mijn armen gestorven zijn. Dan was mij en andere nabestaanden heel veel leed bespaard gebleven."

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en kan met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24 uur per dag bereikbaar) en 113.nl.

LEES OOK: 10 mensen stierven na innemen zelfmoordpoeder, verkoper voor de rechter

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!