Louis heeft een geheim wapen als alle elektronica van na 1970 uitvalt

4 juli 2023 om 20:00 • Aangepast 14 juli 2023 om 02:01
nl
“Zou je de locatie alsjeblieft geheim willen houden”, vraagt Louis de Kort (65) terwijl hij een rondleiding geeft langs zijn indrukwekkende verzameling zendapparatuur. De radiohut van de fanatieke radioamateur zit verscholen in een privébos ergens in de buurt van Tilburg. De zendinstallatie doet dienst als centrale post tijdens een oefening van de Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES).
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

“Ik heb hier een antenne op 25 meter hoogte en mijn eigen stroomvoorziening. Daarmee kan ik onafhankelijk over de hele wereld uitzenden”, legt Louis uit. De Tilburger is radioamateur in hart en nieren. Vanuit zijn ‘zenuwcentrum’ leidt hij een oefening van DARES, de organisatie van zendamateurs die bij een ramp helpen om een noodcommunicatienetwerk op te zetten.

Louis kwam vijf jaar geleden bij DARES terecht. "Ik hoorde een aantal collega zendamateurs op de radio over de organisatie praten en ik vond het wel iets voor mij. De apparatuur had ik al en ik vind het mooi om in een noodsituatie iets te kunnen betekenen voor de samenleving. Ik doe dat overigens niet in het veld maar altijd vanuit mijn centrale post op deze plek."

"Dit is best een realistische oefening."

Voor de training van vandaag simuleert Louis samen met een aantal leden van DARES een calamiteit waarbij aanhoudende extreme hitte een grootschalige stroomstoring heeft veroorzaakt. Hulpdiensten kunnen hierdoor amper nog met elkaar communiceren en ook de 4G- en 5G-netwerken van verschillende providers liggen plat.

Bij een dergelijke extreme calamiteit nemen de zendamateurs van DARES met mobiele apparatuur strategische plekken in bij bijvoorbeeld brandweerkazernes of ziekenhuizen. De hulpdiensten kunnen via dit noodnetwerk berichten en gegevens naar elkaar versturen.

“We hebben speciale vergunningen voor een eigen computernetwerk via antennes. Dat draait via zendstations die 24 uur per dag in de lucht zijn. Het werkt als de backbone waar het internet op draait. Je kunt er niet mee op Google, maar e-mails of bestanden versturen is geen enkel probleem”, legt Louis uit.

De Tilburger raakte al op jonge leeftijd besmet met het radiovirus. De vonk sloeg bijna letterlijk over toen hij als zesjarige besloot om de buizenradio van zijn vader eens nader te onderzoeken. "Ik heb dat ding op een tafeltje in de tuin uiteindelijk helemaal gesloopt. Gelukkig vond mijn vader het allemaal niet zo erg. Uiteindelijk heb ik in 1980 mijn eerste zendmachtiging gehaald en inmiddels beschik ik al weer lange tijd over alle beschikbare zendvergunningen."

"Laten we hopen dat het nooit zover komt."

Als een regisseur van een televisieprogramma stuurt hij tijdens de oefening zijn collega's in het veld aan. De spreeksleutel van zijn zender houdt hij geen seconde langer ingedrukt dan strikt noodzakelijk. Louis neemt zijn taak bloedserieus. "Dit is ook best een realistische oefening. We zullen immers in de toekomst rekening moeten houden met extreme temperaturen waardoor communicatienetwerken kunnen uitvallen."

De Tilburgse zendamateur werkt met moderne apparatuur maar hij heeft ook altijd nog de beschikking over zijn 'geheime wapen', een buizenzender uit 1964. "Wanneer ons land wordt aangevallen met een elektromagnetische pulsbom valt alle elektronica van na 1970 uit. Maar deze oude zender blijft het doen. Daarvoor heb ik alleen stroom en een antenne nodig. Laten we hopen dat het zover nooit komt.”

LEES OOK: Als internet en telefoons niet meer werken zijn deze zendamateurs onmisbaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!