Baby Anna dood na zware mishandeling, zes jaar cel voor gastouder

6 juli 2023 om 13:26 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
De 34-jarige Helmondse gastouder Anne W. moet zes jaar de cel in voor doodslag. Ze heeft de bijna 8 maanden oude baby Anna zo hard laten vallen of geschud dat ze overleed, zo oordeelt de rechtbank in Den Bosch.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Het gebeurde allemaal vier jaar geleden op 20 augustus 2019. Gastouder Anne W. paste die dag op een tweeling van bijna 8 maanden en hun 2-jarige zusje. De verdachte beweerde dat een van de baby's, Anna, na een slaapje bewegingsloos had gevonden. Daarna is ze meteen begonnen met reanimeren. Maar, een dag later overleed Anna in het ziekenhuis.

De baby had onder meer bloeduitstortingen in haar ogen en verscheuringen van zenuwuiteinden. De rechtbank concludeert, op basis van onderzoek van meerdere deskundigen, dat dit het gevolg is van 'hevige krachtsinwerking'.

Baby Anna was 's morgens nog vrolijk en normaal. Aan het begin van de middag had zij ernstig hersenletsel en netvliesbloedingen waaraan zij een dag later is overleden. Er was ook geen sprake van bijvoorbeeld een medische oorzaak, zo las de rechtbank in de rapporten van deskundigen. En Anne was de enige volwassene in huis, dus zij moet het letsel wel hebben toegebracht, zo luidde het oordeel.

Anne W. zat hoofdschuddend voor de rechter. Toen duidelijk werd dat zij een celstraf kreeg, barstte ze in snikken uit. De zaal zat vol met familie en vrienden en zij lieten ook duidelijk weten het niet eens te zijn met de uitspraak. 'Bent u nu tevreden?', kreeg de officier van justitie toegeroepen. 'Anne heeft niks fout gedaan', riep een ander.

De rechtbank neemt Anne juist kwalijk dat ze op geen enkele wijze inzicht heeft willen geven in haar handelen. Hierdoor is de precieze oorzaak van het overlijden altijd onduidelijk gebleven.

In afwachting van de zaak moest Anne haar opvang al sluiten. Ze mag van de rechtbank vijf jaar geen gastouder meer zijn. Ook moet ze zowel de vader als de moeder elk 40.000 euro schadevergoeding betalen.

LEES OOK:

Baby overlijdt na zware mishandeling: OM eist 10 jaar cel tegen gastouder

Gastouder was eerst getuige en later verdachte na dood van baby Anna

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!