Een heel seizoen op de camping is populair: 'Hebben zelfs een wachtlijst'

10 juli 2023 om 17:10 • Aangepast 19 juli 2023 om 02:00
nl
Voor veel mensen is het helemaal niet zo belangrijk om ver te reizen voor vakantie. En dus puilen veel campings in onze provincie uit. Vooral naar seizoensplaatsen is veel vraag. Costa del Sol? Costa del Son zul je bedoelen.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

"We zien het duidelijk aan de bezetting van de campings", vertelt Arthur van Disseldorp uitgelaten. Hij is regiomanager van Recron, een brancheorganisatie voor bedrijven in de recreatiesector. "Vooral sinds corona is er veel vraag naar. Niet alleen omdat kamperen in Brabant heel leuk is, maar ook lekker dichtbij als je even naar huis moet."

Zo is de run op seizoensplaatsen groot. Mensen huren hun campingplekje dan voor een heel kampeerseizoen. "Dan ben je lekker flexibel", zegt Van Disseldorp. Gasten reserveren de plaats dan bijvoorbeeld van Pasen tot de herfstvakantie en gaan tussendoor naar huis. "Of ze werken soms vanaf de camping, als de WiFi goed genoeg is", zegt hij.

"Als ik nog 100 plekken had, dan kreeg ik ze gevuld."

Bij camping 't Kopske in Den Hout herkennen ze de drukte. Maar omdat de vraag groter is dan het aanbod, moest eigenaar Leona Brizee zelfs met een wachtlijst werken. "Omdat er op andere campings minder plekken vrijkomen, krijgen wij alleen maar meer aanmeldingen."

Maar zeker niet alle campings doen aan seizoensplaatsen. Aan Ut Paradèske in Goirle is dat bijvoorbeeld niet besteed. "Wij hebben maar 15 plaatsen, dus als daar een heel seizoen een stacaravan staat, neemt dat toch weer ruimte in", vertelt eigenaar Monique van Amelsfoort.

Overigens neemt dat niet weg dat haar telefoon roodgloeiend staat met aanvragen. "Zo rond het paasweekend? Toen werd ik gek van het bellen. Écht gek. Als ik nog 100 plekken had, dan kreeg ik ze gevuld."

"Er zijn meer gasten die hier kort verblijven."

Dát er op campings veel vraag is naar seizoensplaatsen, komt volgens Van Disseldorp van Recron mede omdat veel van dit soort plekken verdwijnen. Het lijkt tegenstrijdig, maar dat zit zo: grote parken kiezen er sinds een paar jaar steeds vaker voor om chalets of huisjes te bouwen. Hierdoor raken vaste gasten soms hun spot kwijt.

Er zijn ook campings die naar niet aan doen. En waar het niet complete hosanna is. Zoals op camping Duinhoeve, in Udenhout. Als we eigenaar Caroline Verhoeven mogen geloven, verblijven daar eigenlijk alleen nog hele jonge of oude stellen in een stacaravan. "Bij ons is dat aantal alleen maar afgenomen", zegt Verhoeven. "Maar daar staan meer gasten die kort verblijven tegenover."

LEES OOK:

Weer moeten vaste campinggasten weg voor luxe chalets: 'Schofterig'

Vaste campinggasten moeten halsoverkop weg: 'Ik kan nergens heen'

Andries (75) snikt na overname vakantiepark: ‘Je bent je stekkie kwijt’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!