Code oranje: zware onweersbuien met grote hagelstenen verwacht

8 juli om 19:05 • Aangepast 18 juli om 02:03
nl
Het KNMI heeft voor zondagmiddag en -avond code oranje afgekondigd. Er worden stevige onweersbuien verwacht met grote hagelstenen. Ook voor de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel geldt code oranje.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De hagelstenen die zondagmiddag en -avond worden verwacht, kunnen een doorsnede hebben van 2 tot 4 centimeter. Ook kunnen er volgens het KNMI zware windstoten voorkomen van 75 tot 100 kilometer per uur.

'Tweede ronde'
De eerste buitjes kunnen zaterdagavond al vallen, in het uiterste zuiden. Maar die buitjes vallen dan heel lokaal en zullen niet voor veel overlast zorgen, verwacht Weerplaza.

Dat is zondag dus een heel ander verhaal. Zondagmiddag kunnen we ons opmaken voor 'de tweede ronde' buien. Die trekken vanuit het zuidwesten over en zorgen voor de waarschuwing code oranje, in ons deel van het land. Er worden fikse onweersbuien verwacht, met veel regen, hagel en zware windstoten.

Rondvliegende spullen
Het KNMI waarschuwt behalve voor grote hagelstenen ook voor blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Ook kan er plaatselijk wateroverlast ontstaan doordat er in korte tijd mogelijk veel regen valt, zegt het KNMI. De buien trekken naar verwachting zondagavond weg via het noordoosten.

In de rest van het land geldt zondagmiddag en -avond code geel vanwege het verwachte onweer. Volgens het KNMI is nog onzeker waar precies de zwaarste buien zullen vallen.

Warmste 8 juli ooit
Het verwachte noodweer van zondag volgt op de warmste dag van het jaar deze zaterdag. In Eindhoven werd het rond vier uur zaterdagmiddag 34,6 graden. Dat was daarmee ook meteen de warmste plek van Nederland. Nog nooit eerder was het zó warm op 8 juli.

LEES OOK:

W armste dag van het jaar en nooit eerder zo heet op 8 juli

De heetste dag in Brabant: zo ziet dat er uit!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!