Dit zou wel eens het nieuwe Giethoorn aan de Maas kunnen worden

16 juli 2023 om 11:00 • Aangepast 1 augustus 2023 om 02:01
nl
Wordt Linden het nieuwe Giethoorn aan de Maas? Een klein dorpje op een schiereiland midden in de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk krijgt steeds meer recreatie om zich heen. Zeker nu de plannen rond een groot nieuw vakantiepark steeds concreter worden. Hoe gaan wonen, drukke recreatie en natuur samen en waar botst het? Omroep Brabant doet de hele week verslag: Het Verhaal van Linden.

Eind mei werden de plannen gepresenteerd hoe het nieuwe vakantiepark Dommelsvoort er uit gaat zien. Er komen 550 vakantiehuizen en een jachthaven met zo’n 400 ligplaatsen. Het park komt tussen de dorpen Beers en Linden.

Maar nu al is er veel toerisme en recreatie rond het dorp. En dat merken de 275 inwoners. Op mooie zonnige dagen staat het verkeer vast met auto’s en boottrailers van mensen die hun vaartuig in het water willen schuiven bij de enige boothelling van de plassen.

Overspoeld met toeristen
Dat er nu een vakantiepark komt dat net zo groot is als Beers en Linden zorgt voor enige onrust. Toch wil dat volgens wethouder Jilisen niet zeggen dat het altijd heel druk gaat worden. “De helft van de huisjes wordt verkocht als tweede huis. Dus ik denk dat het mee gaat vallen.”

Giethoorn
De vergelijking met het waterrijke Giethoorn is aanlokkelijk. Maar loopt tegelijk wat mank. Want dat dorp van 2600 inwoners in Overijssel trekt naar schatting jaarlijks één tot anderhalf miljoen toeristen per jaar, onder wie een massa Chinezen.

Zulke aantallen hoeven Linden en Beers niet te verwachten. Maar ook een kleinere toestroom aan bezoekers kan gevolgen hebben voor het evenwicht in de dorpen. Massatoerisme als motor van de economische voorspoed of als bron van ergernis voor bewoners die zich overlopen voelen? Het kan dicht bij elkaar liggen.

Granuliet
Hoe gaat dat met het spanningsveld tussen toerisme, drukte, natuur en wonen? En er speelt meer rond de Kraaijenbergse Plassen. Er zijn ook zorgen om granuliet dat in het water is gestort. Dat is een restproduct van de verwerking van graniet waar bedrijven vanaf moeten. Over de schadelijke milieueffecten en gezondheidsrisico's van granuliet is nog veel onduidelijk.

Verslag vanuit het dorpshuis
Wil jij jouw verhaal met ons delen. Dat kan. Redacteuren van Omroep Brabant zitten van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juli in dorpshuis De Burcht aan de Kerkstraat 44 in Linden. Je bent daar welkom om jouw verhaal met ons te delen. Maar je kan ons ook mailen op [email protected] of bellen of appen op 040-2949492.

LEES OOK: Megavakantiepark in de buurt van twee kleine dorpen

Zo moet het vakantiepark er uit gaan zien (foto: TopParken).
Zo moet het vakantiepark er uit gaan zien (foto: TopParken).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!