Bewoners geschrokken van drugspanden, burgemeester sluit beide huizen

12 juli 2023 om 19:13 • Aangepast 21 juli 2023 om 02:01
nl
Geschrokken reacties in de Pastoor van Dunstraat in Goirle. Bij een grote politie-inval werd twee weken geleden in twee huizen voor meer dan 5,2 miljoen euro aan drugs gevonden. Ook troffen agenten liters chemicaliën en een amfetaminelab van industrieel formaat aan. “Ik had altijd al door dat er iets niet pluis was in deze straat”, vertelt een buurtbewoner. De burgemeester wil de twee woningen voor een half jaar sluiten.
Profielfoto van Noël van HooftProfielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Het ene huis staat twee weken na de inval leeg, die bewoner (57) zit samen met een 27-jarige man uit Tilburg nog altijd vast. In de andere woning woont nog een gezin met drie kinderen.

Woensdagmorgen werd duidelijk dat er in en rondom de twee huizen grote hoeveelheden drugs zijn gevonden:

  • honderd kilo amfetamine,
  • ruim 28 kilo crystal meth,
  • meer dan 180.000 xtc-pillen,
  • 42 kilo ketamine,
  • 7 kilo 3-mmc,
  • meer dan 86.000 lsd-zegels,
  • bijna veertig liter amfetamine-olie.
"Die kinderen hebben echt gevaar gelopen."

Een buurtbewoonster vertelt aan Omroep Brabant dat ze in eerste instantie niet was geschrokken van de politieactie. "Ik had altijd wel door dat er iets niet pluis was in deze straat, maar ik moet wel zeggen dat dit extreem is." Ze vindt het vooral erg voor de drie kinderen die in een van de huizen wonen. "Weet die moeder wel hoe gevaarlijk dit is? Die kinderen hebben echt gevaar gelopen."

Een andere buurtbewoonster noemt de bewoners van de twee drugswoningen ‘rustige mensen’ en ze had dit nooit achter hun gezocht. "Maar nu ik hoor dat er allemaal chemicaliën lagen besef ik me dat we geluk hebben gehad hier. Het had heel anders kunnen aflopen."

Een vrouw hangt uit het raam van een van de woningen waar de inval was. Ze roept dat ze niks weet van drugs en als ze hoort dat er vijf miljoen euro aan drugs is gevonden, reageert ze heel verbaasd.

Terwijl onze verslaggever door de straat loopt wordt hij goed in de gaten gehouden door buurtbewoners en gefilmd. "Het is één groot complot hier", zegt een buurtbewoner zachtjes. Ze weet te vertellen dat meer buurtbewoners in de drugswereld zitten. “Die komen nog wel aan de beurt.”

"Als de huizen worden gesloten, kijkt de gemeente hoe ze het gezin kan helpen."

"Om er voor te zorgen dat er geen criminele praktijken meer in plaatsvinden, wil de burgemeester de woningen sluiten", laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten.

Burgemeester Mark van Stappershoef van Goirle mag de woningen sluiten op basis van artikel 13b van de Opiumwet. Met deze wet, ook wel de Wet Damocles genoemd, kunnen woningen gesloten worden waarin drugs worden gevonden of verhandeld.

De gemeente heeft nog niet duidelijk wat er met het gezin met de drie kinderen gaat gebeuren: "Als de huizen inderdaad worden gesloten, kijkt de gemeente op dat moment welke hulp zij het gezin kan bieden."

LEES OOK:

Drugs met een straatwaarde van ruim 5 miljoen euro in huizen Goirle

Sluiten van drugspanden: elke gemeente vaart zijn eigen koers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!