'Als dollartekens in de ogen komen...', PSV-iconen balen van vertrek Xavi

16 juli 2023 om 13:30 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:05
nl
Hij was de ster van het afgelopen voetbalseizoen, maar langer zullen de PSV-supporters niet kunnen genieten van Xavi Simons in het Philips Stadion. De aanvallende middenvelder heeft besloten Eindhoven in te ruilen voor Parijs. Hij keert terug bij Paris Saint-Germain. Omdat hij een clausule in zijn contract had staan, ontvangt PSV slechts een 'schamel bedrag' van zes miljoen euro voor zijn sterspeler.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

René van de Kerkhof - net als Xavi een vermaarde nummer 7 van PSV - noemt het vertrek van Simons een drama voor PSV. "Dit is heel erg jammer. Ik dacht: hij blijft nog een jaartje lekker voetballen bij ons. Ik denk dat de meesten deze stap niet verwacht hadden. Xavi heeft de afgelopen weken met diverse mensen gesproken over zijn keuze, ook met bondscoach Ronald Koeman. Die zei nog dat het voor hem het beste zou zijn om nog een jaar bij PSV te blijven. Maar hij heeft dus toch anders besloten... Jammer voor PSV en het Nederlandse voetbalpubliek. Misschien zien we hem nu nooit meer terug op de Nederlandse velden."

De ex-international vraagt zich ook af of Simons - ondanks zijn talent - in Parijs veel aan voetballen zal toekomen. "Ik houd mijn hart vast. Want ze hebben een topploeg staan, daar in Parijs. De enige speler die daar is weggegaan is Lionel Messi. Die andere grote namen zijn er nog allemaal en dan komen er vast nog aankopen bij."

Broer Willy is ook teleurgesteld, maar wijst erop dat het vertrek van een sterspeler ook goed kan uitpakken. Hij won een jaar na het vertrek van Ralf Edström (1977) en Ruud Gullit (1987) een Europa Cup met PSV. "Misschien denken de andere spelers dan: Simons kan wel weg zijn maar wij zijn er ook nog. Als zij er een of twee schepjes bovenop doen dan denk ik dat we een geweldig seizoen tegemoet gaan."

"Volgens mij heeft dit te maken met de invloed die zaakwaarnemers hebben:"

Oud-verdediger Jan Poortvliet begrijpt de keuze van Xavi Simons ook niet goed. "Je hebt het naar je zin in Eindhoven, je hebt de kans in de Champions League te spelen - al speelt PSG daar natuurlijk ook in - en je staat bij PSV in de basis! Zo jammer dit, want dit zou een topjaar kunnen worden voor PSV. Hij had ook volgend seizoen kunnen weggaan. Als je zoveel talent hebt als hij, komt die stap toch wel. Maar je ziet dit tegenwoordig zo vaak... Volgens mij heeft dit te maken met de invloed die zaakwaarnemers hebben, als de dollars in de ogen komen... Als je twee keer zoveel kunt verdienen, of misschien wel nog meer, dan houd je zoiets niet tegen."

De voormalige succestrainer van FC Eindhoven zucht: "Zo is de voetbalwereld tegenwoordig. Kijk, dat sommige oudere voetballers nu kiezen voor een land zoals Saoedi-Arabië kan ik nog snappen, dat die op hun oude dag nog even willen cashen. Maar dat ook zulke jonge voetballers voor het geld kiezen vind ik jammer."

"Ik had al zo'n vermoeden... "

Stan Valckx, oud-topvoetballer en ex-technisch manager van PSV, staat minder te kijken van Simons' transfer. "Om eerlijk te zijn, had ik al het vermoeden dat Xavi zijn pijlen op iets anders had gericht. Ik weet dat PSV alles uit de kast heeft gehaald, maar ik had al een tijdje het vermoeden dat Xavi een hoger doel nastreefde."

Dat Poortvliet wijst naar de rol van de zaakwaarnemer in dit verhaal snapt Valckx op zich wel. "Vaak is dat zo, maar ik denk het nu niet. Ik denk dat Xavi echt zelf iets anders wilde. Zaakwaarnemers kun je niet van alles de schuld geven. Die zijn vaak de pispaal, maar die doen ook goede dingen, natuurlijk."

Hij stelt de PSV-fans wel gerust. "De club heeft echt wel geschakeld en een lijst met potentiële opvolgers", weet hij uit ervaring. "Maar zo goed als Xavi vind je ze denk ik niet. Iemand met zo'n inzet, zoveel doelpunten en assists."

Je schaakt als club op meerdere borden tegelijk, legt hij uit. "Daar zullen ze bij PSV al druk mee bezig zijn geweest. Je hebt als club al lijntjes uitgezet. Maar... de voorrondes van de Champions League komen eraan. Het is belangrijk dat er dan een elftal staat dat de groepsfase kan bereiken."

Willy en René van de Kerkhof onderbreken heel even de zomerstop van hun podcast om op het vertrek van Xavi te reageren. Eén van beiden blijkt ook al voorkennis te hebben gehad...

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!