Mooiste vrouwen van de wereld bezoeken azc: 'Ik ga vooral luisteren'

16 juli 2023 om 21:00 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:03
nl
In 2015 deden ze nog mee aan de Miss Universe-verkiezing, maar zondagmiddag brachten de vrouwen een bezoek aan het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Al hadden de negen oud-missen nog niet eerder van Budel gehoord. Alle publiciteit rond het asielzoekerscentrum is dan ook helemaal aan ze voorbijgegaan. “Sterker nog”, vertelt miss Singapore Lisa White. “Wij kennen het fenomeen vluchteling niet. We hebben ze niet.”
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Toch hoopt ze een groep van zo'n veertig tienermeisjes die op het azc in Budel wonen een hart onder de riem te steken.

"We willen uitdragen dat als je hard werkt, je een leven kunt maken voor jezelf."

“Veel vrouwen in onze groep hebben ook een moeilijke achtergrond. Het is niet te vergelijken, maar ik wil ze graag wat hoop brengen. En we promoten graag diversiteit. We willen uitdragen dat als je hard werkt, je een leven kunt maken voor jezelf.”

De negen missen zijn er natuurlijk niet zonder reden. Ze kunnen goed met elkaar opschieten en houden daarom ieder jaar een reünie met een maatschappelijk thema. “We vinden het leuk om contact met elkaar te houden en om op reis te gaan naar een nieuw land.”

Dit jaar stond Nederland op het programma, maar laat nou juist miss Nederland uit die tijd ontbreken. De vrouwen uit Indonesië, El Salvador, Portugal, Guyana, Mauritius, Kroatië, Noorwegen, Singapore en België zijn er wel.

"We zijn een rijk land, maar we kunnen niet goed voor ze zorgen."

“We deden mee in Las Vegas”, zegt miss België, Annelies Törös. “Een hele bekende editie, want de presentator riep toen de verkeerde miss uit, dus misschien kun je het je nog wel herinneren.” Annelies woont het dichtste bij van alle missen. “Maar ik ben eigenlijk nog nooit in deze streek geweest.”

Ze ziet hier op het azc dezelfde issues als in België. “Alle asielzoekerscentra daar zitten vol”, zegt ze. “We zijn een rijk land, maar we kunnen eigenlijk niet goed voor ze zorgen. Dat moeten we beter doen. Meer investeren en meer personeel aannemen.”

"Ik voel me altijd zeker als ik make-up op heb. Het helpt met je zelfvertrouwen."

De missen zijn allemaal maatschappelijk betrokken, maar het moet ook gewoon een leuke en feestelijke middag zijn. Eerst wordt daarom gezellig gedanst met zelfs een polonaise. “We doen dit eerst om de kinderen wat losser te maken”, zegt Lisa. Dan komen de make-upborstels tevoorschijn en worden er outfits uitgezocht. Om de middag te eindigen met een heuse modeshow.

“We gaan ze leren mooie make-up op te brengen”, zegt Lisa. “Ik voel me altijd heel zeker als ik make-up op heb. Het helpt met je zelfvertrouwen. De meisjes kunnen lekker tijd nemen voor zichzelf. Ik ga vooral naar ze luisteren in plaats van zelf praten. Ik wil ze graag de kans geven om hun verhaal te vertellen.”

"Wel leuk dat de missen hier zijn. Ze zijn zo mooi!"

De missen kijken bewonderend naar het lange zwarte haar dat onder het hoofddoekje van een Syrisch meisje tevoorschijn komt. Ze vertelt dat ze al 19 maanden op het azc woont. “Maar nu hebben we eindelijk zicht op een huis. Gelukkig heb ik me niet heel erg verveeld. Ik ging gewoon naar school. Maar ik ben erg blij als we naar een huis kunnen.”

Make-up of kledingtips heeft ze nog niet gehad. “Maar het is wel erg leuk dat de missen hier zijn. Ze zijn zo mooi.” Ze lacht na een compliment van miss België. “Jouw kleren en make-up zijn al zo leuk, daar hoef je helemaal niets aan te doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.