Video

Franky en Coen gaan na raketaanval toch weer friet bakken in Oekraïne

17 juli 2023 om 12:52 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:02
nl
Frietbakkers Franky van Hintum (54) uit Helmond en Coen van Oosten (50) uit Waspik moesten rennen voor hun leven bij een raketaanval. Toch plannen de twee weer een nieuwe reis naar Oekraïne. Voor de dertiende keer gaat het duo friet bakken voor bewoners het land in oorlog. "Dit sterkt ons alleen maar," zegt Frank.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"We hebben het met alle geluk van de wereld overleefd", realiseert Frank zich nog altijd. "De beelden blijven in je hoofd." Eind vorige maand raakte het duo lichtgewond bij een raketaanval in Kramatorsk in het oosten van Oekraïne. Beide mannen kwamen er vanaf met wat snij- en schaafwonden aan handen en armen.

De twee zaten op dat moment in een restaurant te eten. Het gebouw stortte deels in en mensen lagen onder het puin. "We gaven het meisje aan de kassa nog fooi. Een paar seconden later was ze er niet meer. Dat is niet te bevatten. Het is het bewijs dat onze reis nog nodig is."

"We hebben de afgelopen dagen flink rust genomen en voelen ons gelukkig veel beter nu", zegt Franky opgelucht. Hij gaat maandagmiddag weer met Coen overleggen over de nieuwe trip. Waarschijnlijk gaat dat in de eerste of tweede week van september gebeuren.

"We voelen ons veilig genoeg."

Of het niet totaal onverantwoord is om terug te keren? "We voelen ons veilig genoeg. Die raket in het restaurant hadden we niet kunnen voorzien", meent Franky. "We vermijden plekken waar veel militairen zijn. Ook hebben we heel goede begeleiding."

Ook de bus is weer bijna klaar voor een nieuwe trip. Die raakte de vorige keer flink beschadigd. "De deuren konden niet meer open." Eind deze week staat de wagen waarschijnlijk weer paraat: uitgedeukt en met nieuwe deuren en stickers.

Franky en Coen zijn sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne met grote regelmaat aan het front te vinden. Daar bakken ze friet voor de mensen daar. Ook willen ze komende trip weer gaan filmen. "We willen laten zien hoe gewone burgers geraakt worden door de oorlog. Daar is nu te weinig aandacht voor."

Nu staat dus de dertiende trip op de planning. Of dat geen naar getal is? "Ik ben niet bijgelovig." De twee blijven gaan zolang het nodig is. "Het is gewoon niet te bevatten wat er in deze stad door Russen is aangericht. En hoe soldaten, dokters en burgers proberen te overleven in deze horroromgeving."

Beelden van de aanslag in Oekraïne:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!