Video

Frietbakkers moesten rennen voor hun leven na raketaanval: 'Het was chaos'

28 juni 2023 om 09:17 • Aangepast 7 juli 2023 om 02:01
nl
De schrik zit er goed in bij frietbakkers Franky van Hintum (53) uit Helmond en Coen van Oosten (49) uit Waspik. Dinsdagavond raakte het duo lichtgewond bij een raketaanval in de Oekraïense stad Kramatorsk, in het oosten van het land. "Uit het niets was een enorme knal te horen. Het gebouw stortte deels in en mensen lagen onder het puin. Geschreeuw en paniek. Zo heftig heb ik het nog nooit meegemaakt", vertelt Franky woensdagmorgen in het radioprogramma Wakker! bij Omroep Brabant. Bij de raketaanval zijn acht doden gevallen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Tijdens de raketaanval zaten Franky en Coen te eten in een restaurant. Ook het doorgaans rustige duo moest plotseling rennen voor hun leven. "Het duurde even voordat we elkaar weer vonden. Franky heeft nog een moeder met een kind naar buiten geholpen. Ik ben terug het restaurant in gelopen omdat ik mijn telefoon had laten liggen", zegt Coen.

Een actie die door zijn collega Franky als 'niet zo slim' wordt omschreven. "Heel vaak volgt er nog een tweede aanval. Op dat moment zijn de hulpdiensten aanwezig en stromen er mensen toe. De tweede aanval zorgt dan voor nog meer slachtoffers. Dit was honderd procent een aanval op een burgerdoel", beschrijft Franky.

"We zijn in een oorlogsgebied. Dan kan dit gebeuren."

Beide mannen kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Ze hadden slechts wat snij- en schaafwonden aan handen en armen. Franky: "We zijn in een oorlogsgebied. Je houdt er rekening mee dat er iets kan gebeuren en bent op je hoede. Op deze raketaanval hadden we niet gerekend. We zaten rustig te eten in een restaurant en dan gebeurt dit."

Ondanks het oorlogsgeweld heeft duo nog wel een beetje kunnen slapen. Coen: "We zijn natuurlijk niet gelijk naar bed gegaan. Je praat met de andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het was wel een korte nacht."

Franky en Coen zijn sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne met grote regelmaat aan het front te vinden. Daar bakken ze friet voor de mensen daar. Door de raketaanval is ook de bus van de frietbakkers zwaar beschadigd geraakt. "Daar gaan we straks naar kijken. Als het kan rijden we donderdag eerst naar huis. Maar deze situatie is voor ons een motivatie om gewoon door te gaan. We kunnen dit nu niet stoppen. De Oekraïners hebben echt hulp nodig. Thuis gaan we nieuwe plannen maken. We komen zeker terug naar Oekraïne."

LEES OOK:

Frietbakkers Franky en Coen raken gewond bij Russische raketaanval

Franky en Coen bakken jaar later nog friet in Oekraïne: 'Niet los te laten'

Oekraïense vluchtelingen zijn maar al te blij met friet van Franky en Coen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!