Save The Children helpt kinderen in noodopvang: 'Het is toch van de gekke'

19 juli 2023 om 17:19 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:02
nl
Touwtrekken en estafettes. Woensdagmiddag wordt er flink gesport op het grasveld bij de noodopvang voor vluchtelingen naast het Autotron in Rosmalen. Zo'n twintig kinderen doen fanatiek mee. Een sportteam van hulporganisatie Save The Children wil de kinderen op deze manier helpen met het verwerken van hun trauma's. "Spelen is heel erg leuk", vertelt een 8-jarig meisje. "Het is leuk om nieuwe vriendinnetjes te maken."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Directeur Pim Kraan van Save The Children: "Het is een soort van mentale eerste hulp. De kinderen leren samen te spelen en om te gaan met verlies en ruzie. Ze voelen zich weer even veilig", legt Kraan uit.

“Schaamteloos, onacceptabel en mensonterend.”

Save The Children schrok zich eerder rot van de situatie in verschillende noodopvanglocaties. “Schaamteloos, onacceptabel en mensonterend”, noemt de directeur het. “Het Nederlands asielbeleid maakt mentale problemen van gevluchte kinderen alleen maar erger”, stelt Kraan. "Kinderen zitten tussen hekken. Ze hebben weinig privacy en moeten steeds naar andere plekken."

Brabant is de eerste provincie waar het sportteam TeamUp aan de slag gaat met spelletjes en sport. Het team bezoekt ook de noodopvanglocaties in Oosterhout, Waalwijk, Oirschot, Oss en Eindhoven. "We gaan door zolang het nodig is en we het kunnen betalen", zegt directeur Kraan.

"Normaal doen we dit alleen in oorlogsgebieden."

"Het is toch van de gekke dat wij in het welvarende Nederland langs de noodopvang moeten gaan om geestelijke hulp te bieden aan jonge kinderen. Normaal gesproken doen we dat alleen in platgebombardeerde oorlogsgebieden.” Save The Children kijkt vooral naar het kabinet. Het team is volgens hem niet de echte oplossing. "Noodopvanglocaties moeten gewoon weg. Die zijn slecht voor iedereen. We hebben geld nodig voor menswaardige opvang."

Of het inderdaad mensonterend is? Locatiemanager Jan Roelof Middeldorp in Rosmalen: "Dat zal in het verleden zo geweest zijn." Hij benadrukt dat hij zelf pas sinds maart aan de slag is. "Dit is niet de ideale locatie om gezinnen op te vangen, maar wat we er met het hele team van maken vind ik goed genoeg."

Een woordvoerder van Eric van den Burg, demissionair staatssecretaris van Asielzaken, stelt dat de kwaliteit van de opvang een punt van aandacht blijft. "En op onderdelen een punt van zorg", schreef de staatssecretaris eerder. "We proberen ervoor te zorgen dat iedereen de benodigde voorzieningen heeft."

De noodopvang naast de Autotron in Rosmalen (foto: Omroep Brabant).
De noodopvang naast de Autotron in Rosmalen (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.