Els en John houden van rustig varen, maar het wordt steeds gekker

20 juli 2023 om 20:00 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:05
nl
Els van Daal (65) en John Jansen (64) wonen nu zes jaar in Linden, aan de oever van de Kraaijenbergse Plassen. In die tijd hebben ze het op het water alleen maar drukker zien worden. Nu de plannen voor Waterpark Dommelsvoort steeds meer vorm krijgen, vrezen ze het ergste. Waarschijnlijk komen er in het gebied 550 vakantiehuizen en 400 ligplaatsen voor boten bij.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Els en John woonden eerst ieder in hun eigen huis in Nijmegen. Hun oorspronkelijke plan was om samen een huis te kopen in Nijmegen en een vakantiehuis ergens aan het water. Els: “Toen kwamen we dit huis tegen, hier in Linden. We waren meteen verkocht."

Het vrijstaande huis staat aan de rand van het dorp. De tuin grenst aan een stuk natuur met daarachter de Kraaijenbergse Plassen. Vanuit de woonkamer, die wat hoger ligt dan de tuin, hebben ze een mooi uitzicht over het water.

Zelf zijn ze ook regelmatig op het water van de plas te vinden. "In de avonduren als we terugkomen van ons werk en er niet te veel wind is, gaan we wat zeilen." Ook peddelen ze met hun opblaasbare kano op het water. "Maar dat doe ik alleen nog maar als het rustig is."

"Met mooi weer varen al die grote boten de plas op."

Maar rustige dagen op het water zijn er steeds minder. Als je aan Els en John vraagt wat ze allemaal tegenkomen op de Kraaijenbergse Plassen, dan krijg je een hele opsomming: zeilers, kitesurfers, suppers, vissersbootjes, roeiers, duikers, sloepen en motorboten. Allemaal willen ze hun plekje op de plas.

De overlast komt alleen van motorboten, zegt het stel. “Als het mooi weer is, zie je al die grote boten de plas op varen. In groepjes van vijf of zes liggen ze dan het hele weekend voor anker op de plas. Dat mag niet eens, maar er wordt niet op gecontroleerd,” verzucht Els.

"Zit je hier in je tuin met keiharde muziek."

De afgelopen zes jaar hebben ze veel zien veranderen. “Toen we hier net kwamen wonen was nog stil op het water. Zeilers, surfers en nauwelijks motorboten. Er was nooit lawaai."

Sinds corona is alles anders. Ze zien in de weekenden groepjes boten bij elkaar liggen. "Dan gaan de luidsprekers open. En dan zit je hier in de tuin met keiharde muziek. Als je de politie belt, zeggen ze dat ze er niks aan kunnen doen. Het is midden op het water en ze kunnen er niet bij."

"Het gaat steeds drukker worden."

Els en John zijn bang dat het alleen maar erger wordt als Waterpark Dommelsvoort er komt. Dan komt er een jachthaven met 400 ligplaatsen bij. “Maar ook veel huisjes krijgen een eigen aanlegsteiger”, zegt Els. “Dat betekent dus veel meer boten.”

"Er is nu nog een redelijke balans op het water, hoewel het al de verkeerde kant op gaat", meent ze. "Maar met het vakantiepark wordt het alleen maar erger.”

De twee zijn niet tegen recreatie, maar als de plannen voor het vakantiepark doorgaan, wordt het gewoon veel te veel. “Het wordt gewoon overgenomen door één waanzinnig groot plan,” zegt Els.

Wil jij jouw verhaal met ons delen? Dat kan. Redacteuren van Omroep Brabant zitten van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juli in dorpshuis De Burcht aan de Kerkstraat 44 in Linden. Je bent daar welkom om jouw verhaal met ons te delen. Maar je kan ons ook mailen op [email protected] of bellen of appen naar 040-2949492.

LEES OOK: Fons en Mien worden het nooit eens over nieuw vakantiepark bij hun dorpje

Boten op de Kraaijenbergse Plassen (foto: Jos Verkuijlen)
Boten op de Kraaijenbergse Plassen (foto: Jos Verkuijlen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!