Ratten, afval en stank na sluiting drugspand: ‘Geen reclame voor Tilburg'

20 juli 2023 om 19:45 • Aangepast 3 augustus 2023 om 02:04
nl
Ondernemers en bewoners van een bedrijventerrein in Tilburg hebben er schoon genoeg van. Al maanden kijken ze tegen een gesloten drugspand aan met daarvoor een grote berg grofvuil. Het stinkt, er lopen ratten rond en het is een broedplaats voor zwervers en dealers. Maar na bergen aan meldingen en klachten, zegt de gemeente het nu echt op te gaan lossen. Sterker nog: volgende week moet het opgeruimd zijn.

In het bedrijfspand in de Insulindestraat werd in november een ondergrondse hennepkwekerij ontdekt. Het bandenbedrijf dat er zat werd gesloten en er werd beslag gelegd op de hele inboedel. Ook op de container, banden en andere spullen die op dat moment buiten stonden.

"Dit is echt geen reclame voor Tilburg."

Een halfjaar later staan die spullen er nog steeds, met nog veel meer troep eromheen. Het lijkt een vuilnisbelt geworden, waar mensen te pas en te onpas hun afval dumpen. “Er komt zelfs iedere week een man een hele aanhangwagen legen”, vertelt Driss, die een bedrijf in de straat heeft. Hij baalt ervan. “Wij krijgen driehonderd mensen per dag over de vloer. Dit is geen gezicht.”

"We mogen niks aanraken”, zegt Driss. "De bureaucratie houdt ons in haar greep.” Een buurtbewoner weet te vertellen dat de buurman naast het pand als oplossing rattenvallen heeft gekregen van de gemeente. “Dat wel, maar opruimen: ho, maar.”

Ook zitten er regelmatig zwervers in het pand, die de verzegeling hebben opengeknipt. “Vorige week zijn er nog fietsen gestolen, van mensen die hier op het terrein in een Airbnb verblijven. Een van die fietsen bleek daar binnen te staan”, zegt Driss. “Het eerste wat mensen uit België en Duitsland zien is deze rotzooi. Dit is echt geen reclame voor Tilburg.”

“De Belastingdienst en de gemeente wijzen naar elkaar. En dus gebeurt er niets.”

De buurt heeft al tientallen meldingen gedaan bij de gemeente, maar de berg afval is tot nu toe blijven groeien. "Het ligt juridisch gecompliceerd", reageert een woordvoerder daarop. "We moeten eerst weten van wie de spullen zijn, om de eigenaren de kans te geven om het zelf weg te halen. Niet alles is afval en je kunt andermans eigendommen niet zo maar weggooien."

Maar dat het niet gaat om spullen die de afvaldumpers ook weer terug willen, lijkt inmiddels tot de gemeente doorgedrongen. Het einde van het buurtdrama is in zicht.

De gemeente laat donderdag weten dat de zooi wordt opgeruimd en dat er zelfs al een bedrijf is ingeschakeld. Volgende week moeten de spullen weg zijn. "Ook wordt de container naast het pand weggehaald en heeft de gemeente het pand laten dichtspijkeren", vertelt de gemeente Tilburg.

Omroep Brabant onderzoekt de sluiting van drugspanden in Brabant. Wil je reageren of heb je een tip? Mail onze onderzoeksredactie

De buurt vreest dat binnenkort de hele straat vol staat met afval (foto: Rochelle Moes).
De buurt vreest dat binnenkort de hele straat vol staat met afval (foto: Rochelle Moes).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.