Automonteurs naar Italië: 'We werken door tot midden in de nacht'

31 juli 2023 om 11:37 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:04
nl
Vier Eindhovense automonteurs konden de beelden van gestrande reizigers in Italië niet meer aanzien. Noodweer verwoestte daar vele auto's, caravans en tenten. De mannen besloten een busje vol te laden met nieuwe autoruiten en die kant op te rijden. "Mensen belden ons wanhopig op."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Zaterdagmiddag vertrokken de mannen. De volgende nacht kwamen ze aan in het Italiaanse Lazise. "We waren er rond half vijf en om negen uur begonnen we aan de eerste auto", vertelt Vadim Chpilevski, eigenaar van MGS Autoglas in Eindhoven. Zondagavond rond zes uur hebben ze al dertien autoruiten vervangen. "We gaan door tot midden in de nacht. We willen zo veel mogelijk mensen helpen zodat ze terug naar huis kunnen."

Mede-eigenaar Yvonne Chpilevski is in Nederland gebleven, om contact met de klanten te regelen en de zaak draaiende te houden. "Toen we de berichten hoorden over het noodweer, vonden we dat we iets moesten doen", vertelt ze. "We hadden al een paar telefoontjes gekregen van mensen die in Italië gestrand waren."

"Mensen willen zo snel mogelijk naar huis."

Het bedrijf plaatste een oproep op Facebook, met de vraag of er gedupeerde reizigers behoefte hadden aan een nieuwe autoruit. "Onze telefoon en mail zijn toen ontploft", zegt Yvonne. "We wilden niet voor alleen drie ruiten die kant op, maar binnen een uur hadden we al zo'n twintig afspraken gemaakt. Iedereen was wanhopig op zoek naar een manier om hun auto te laten repareren."

De monteurs hebben in totaal ruim vijftig afspraken vastgelegd in Lazise en Peschiera. "Ik had volwassen mannen aan de lijn bij wie het huilen nader stond dan het lachen. Dat is wel heftig", zegt Yvonne.

"Sommige reizigers zitten in zak en as."

Zaterdag laadden de mannen twee bussen vol met autoruiten. Ze hadden van alle klanten genoteerd welke auto ze hadden, zodat ze wisten welke ruiten er mee moesten. "Ze hebben ook wat noodruiten mee, zodat ze daar misschien nog extra mensen kunnen helpen."

De vier mannen gaan alle afspraken in vier dagen af. "Ze gaan morgen bij een camping staan waar alle auto's in een rij klaarstaan. Dat is de snelste manier om de ruiten te vervangen. Sommige reizigers daar zitten in zak en as en willen zo snel mogelijk naar huis toe." Woensdag hopen ze klaar te zijn en gaan de monteurs weer terug naar huis.

LEES OOK:

Bart is met zijn gezin gestrand in Italië: 'Auto verwoest door hagelstenen'

Vakantiegangers belaagd door hagelstenen in Italië: ‘Alle ramen zijn eruit'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!