Sjef zit al twee weken opgesloten in zijn flatje omdat de lift kapot is

31 juli 2023 om 19:00 • Aangepast 11 augustus 2023 om 02:02
nl
'Verschrikkelijk' vindt Sjef van Rooij (77) het dat de lift in zijn flat al twee weken kapot is. Al die tijd zit hij opgesloten in zijn flatje in Tilburg Noord. Sjef is slecht ter been en kan de trap niet meer op en af. En dat er iets misgaat en hij de ambulance nodig heeft, daar moet hij helemaal niet aan denken.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

‘Tijdelijk buiten gebruik’ staat er bij de lift in de Mendelssohnflat. ‘Er wordt momenteel aan gewerkt, onze excuses voor het ongemak.’ Als alternatief kunnen bewoners met de traplift die Wonen Breburg inmiddels heeft geplaatst. Maar voor Sjef is dat te zwaar: “Ik moet ook rekening houden met mijn vrouw. Zij kan niet meer met mij die trap op en af.” Bovendien werkte de traplift op één verdieping enige tijd niet.

“Ik zit hier, aan mijn lot overgelaten.”

Ze hebben het wel geprobeerd, in het begin. Vier verdiepingen naar beneden, om een bakje koffie te drinken in de Symfonie, de gemeenschappelijke ruimte. Maar het ging niet: “Ik was helemaal op, helemaal kapot. Mijn benen willen niet meer hè. Ik wil heel graag af en toe een keer met m’n scootmobieltje weg, samen met m’n vrouw. Maar dat kan allemaal niet meer. Ik zit hier, aan mijn lot overgelaten.”

De kapotte lift is niet het enige probleem in de Mendelssohnflat. Begin juli boden de bewoners nog een zwartboek aan aan Wonen Breburg, de eigenaar van de flat. Schimmel in de badkamer, geen tegels in de wc, ramen die niet open kunnen en flats die in de winter niet warm te krijgen zijn: het is maar een greep uit de klachtenlijst. En nu dit er ook nog bij.

Sjef: “Ik snap goed dat iets kapot kan gaan. Maar dat dit zo moet bij zo’n bedrijf. Wonen Breburg is een miljoenenbedrijf. Ik heb lang bij een grote baas gewerkt en als iets kapot was, al kostte het een paar ton, het werd gewoon gemaakt. Maar hier denken ze: laat maar zitten, het is goed. Terwijl we zo veel huur betalen.”

“Wij vinden het niet normaal zo vervelend voor de huurders.”

“Was het maar een geldkwestie, dan was het sneller op te lossen”, reageert een woordvoerder van Wonen Breburg. Het woonbedrijf zit met de kwestie in de maag: “Wij vinden het echt niet normaal zo vervelend voor de huurders. Dit is niet wat we willen.” Oorzaak van alle ellende is een lekkage, waardoor er water in de lift is gekomen: “Er zijn onderdelen van de lift beschadigd en het is lastig te achterhalen wat er allemaal kapot is.”

Soms denkt Sjef eraan wat er nu zou gebeuren als hij ziek wordt. “Daar ben ik bang voor. Als er nu iets gebeurt, weet ik niet wat ik moet doen. Als er een ziekenauto moet komen, met een brancard? Die kan hier echt niet naar boven. Da’s veel te smal, met de traplift ernaast.”

“Een paar sterke mensen moeten me dan van de trap dragen.”

En naar beneden? “Ze zouden me met een paar sterke mensen met de brancard van de trap moeten dragen. Dat gaat niet. Ik kan het wel schudden. Als er nu iets gebeurt, dan is het over.”

Maar Wonen Breburg kan Sjef geruststellen: “Als dat nodig is, komt zeker alle zorg op tijd naar boven en wat er dan ook nodig is”, laat de woordvoerder weten, die ook belooft dat een collega bij Sjef langsgaat om hem gerust te stellen.

Wanneer de lift weer gebruikt kan worden, kan Wonen Breburg nog niet zeggen. “We moeten onderdeel voor onderdeel vervangen en bestellen. Ondertussen proberen we met noodvoorzieningen en begeleiding de overlast een beetje te verzachten.”

Van maandag 31 juli tot en met vrijdag 4 augustus werken verslaggevers Agnes van der Straaten en Tom van den Oetelaar in Tilburg Noord. Ze gaan op zoek naar verhalen in de buurt. Als ze niet op pad zijn, zitten ze bij bakkerij Saada op het Verdiplein. Tips? Mail [email protected]

LEES OOK: Flatbewoners zijn het zat en maken zwartboek: 'Raam gaat niet eens open'

Sjef en echtgenote Els (foto: Tom van den Oetelaar).
Sjef en echtgenote Els (foto: Tom van den Oetelaar).
Mededeling bij de lift in de Mendelssohnflat (foto: Omroep Brabant).
Mededeling bij de lift in de Mendelssohnflat (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!