Zorg voor gehandicapten 'mensonwaardig en riskant' bij Beter Leven Zorg

31 juli 2023 om 22:25 • Aangepast 11 augustus 2023 om 02:02
nl
De zorg voor verstandelijk en lichamelijk beperkte mensen bij de Beter Leven Zorg-vestiging in Molenschot vertoont grote en soms zelfs mensonwaardige tekortkomingen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft dit bij een aantal controles vastgesteld. De zorginstelling in Molenschot, waar ook kinderen verblijven, moet binnen enkele maanden orde op zaken stellen anders volgen er nog strengere maatregelen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Beter Leven Zorg, dat ook vestigingen in Achtmaal en Baarle-Nassau heeft, kan nog in beroep gaan of vragen dat de maatregelen worden opgeschort. Overigens wordt de locatie in Molenschot eind dit jaar opgeheven. De controles werden vorig jaar april en in mei dit jaar uitgevoerd. Hieruit bleek dat de zorg was verslechterd.

De inspectie constateert:

  • De zorginstelling leert niet van fouten.
  • Niet alles wat misgaat wordt gemeld.
  • Medicijnen worden verstrekt door zorgverleners die hiertoe niet bevoegd of bekwaam zijn.
  • De dagbesteding sluit niet aan bij de wensen en behoeften van cliënten.
  • De bestuurder wil wel, maar kan de zorgorganisatie (nog) niet goed besturen.
  • Kwaliteit en veiligheid wordt onvoldoende vooropgesteld.
  • De leefomgeving laat te wensen over.
  • Er is geen cliëntenraad.

Deze situatie bestaat al zeker een jaar, maar eerder genomen maatregelen hebben niet het gewenste effect gehad. De grootste risico’s moeten voor 15 september worden opgelost. Twee maanden later moeten ook alle andere aanwijzingen van de inspectie zijn opgevolgd.

Beter Leven Zorg opende in Molenschot een jaar nadat zorgboerderij De Hoge Aard daar in opspraak was gekomen. De hulp aan kinderen op deze plek was ontoereikend, zo stelden de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg na een uitgebreid onderzoek vast. Een uitzending van het programma Undercover in Nederland over De Hoge Aard veroorzaakte veel opschudding. In het programma vertelden twee ex-medewerkers dat er veel mis was op de zorgboerderij.

LEES OOK: Hulp aan kinderen bij zorgboerderij Hoge Aard Molenschot was onvoldoende

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!