Opgegraven zilverschat blijkt tienduizenden euro’s waard

2 augustus 2023 om 17:35 • Aangepast 12 augustus 2023 om 02:01
nl
De 317 zilveren munten die een Eindhovens echtpaar per toeval ontdekte onder een tegelvloer in hun boerderij, blijken tienduizenden euro’s waard te zijn. De gemeente Eindhoven heeft de munten gekocht, nadat taxateur Karel de Geus de schat heeft onderzocht. “Deze vondst is heel bijzonder”, vertelt de taxateur.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Willem van den Hurk en Philo van Gasselt stonden zaterdag perplex toen ze tijdens de verbouwing van hun boerderij een ware schat ontdekten. Onder de tegels lag een kruik begraven met daarin 317 zilveren munten. “We hoorden de kassa al rinkelen”, lacht Philo.

De taxateur bracht ze snel terug naar de realiteit. Miljonair zouden ze niet worden. De meeste munten zijn versleten, waardoor ze veel waarde verloren hebben. "Maar het verhaal eromheen en het geheel maakt het zo bijzonder", zegt Philo.

"We hebben hier iets heel bijzonders in handen."

De munten komen uit de negentiende eeuw en zijn waarschijnlijk ooit verstopt door een veeboer, handelaar of monnik. Het is de meest waardevolle schat van deze omvang die ooit in Eindhoven gevonden is. “En dat zal waarschijnlijk de komende eeuwen ook niet meer gebeuren. Dus we hebben hier iets heel bijzonders in handen,” zegt De Geus.

De gemeente Eindhoven heeft de vondst gekocht voor 'enkele tienduizenden' euro's. Philo en Willem hadden er meer voor kunnen krijgen als ze de munten per stuk zouden verkopen. Maar ze vinden het belangrijk dat de schat bij elkaar blijft als onderdeel van de geschiedenis van Eindhoven.

"We zijn blij dat we deze schat voor eeuwig aan iedereen kunnen laten zien."

"Er zijn ooit eerder twee schatten gevonden, in de 18e en 19e eeuw, maar die zijn helaas verdwenen", legt wethouder Maes van Lanschot uit. "We zijn blij dat we deze schat voor eeuwig aan iedereen kunnen laten zien." De gemeente laat de munten schoonmaken en gaat ze daarna tentoonstellen op een plek in de stad.

De komende tijd wordt ook onderzocht waarom de munten ooit verstopt zouden kunnen zijn. “Je zou kunnen denken aan de oorlog tegen de Belgen, maar dat moet onderzoek uitwijzen", zegt de wethouder. "We hebben een eigen stadsarcheoloog, die neemt daarin de leiding. En misschien schakelen we nog andere deskundigen in.”

LEES OOK: Willem vindt 317 zilveren munten onder huis: 'We rekenden ons al miljonair'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!