Naar de waterspeeltuin als het regent: 'Wij willen ook zo'n speelparadijs!'

3 augustus 2023 om 16:46 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:01
nl
Voor veel kinderen in Tilburg Noord is dit hèt uitje van de vakantie: met zijn allen in de bus naar waterspeeltuin De Splinter in Eindhoven. Lekker buiten rauzen door verschillende speeltuinen, dieren aaien op de kinderboerderij of nat worden in het waterpark. De Splinter is zo leuk, dat ze in Tilburg Noord ook zo'n waterspeeltuin willen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

150 kinderen, 70 moeders en een handjevol vaders stappen 's ochtends vrolijk de bus in. Voor één euro krijgt ieder kind van de wijkraad Stokhasselt in Tilburg Noord een lunchpakket met bonnetjes voor ijs of limonade. Ze worden gratis met drie grote bussen naar Eindhoven gebracht. Omdat veel bewoners een krappe beurs hebben, is de prijs bewust laag gehouden, zodat iedereen die mee wil ook mee kan.

De groep verspreidt zich snel over het park. Ondanks de soms felle buien, is het waterpark favoriet. Een van de moeders is Aïsa, ze komt van oorsprong uit Somalië. Ze heeft twee ondernemende zoontjes van wie er één al na vijf minuten drijfnat is: “Ik ga ook nog op vakantie, maar de kinderen vinden dit echt heel leuk. Vooral de jongste is gek op water. Had ik maar droge kleren meegenomen”, verzucht ze.

"Had ik maar droge kleren meegenomen”

Het valt op dat de groep vooral uit Somaliërs bestaat. Volgens organisator Frans van den Dries is dat niet zo gek. Het is de armste groep in Tilburg Noord en ook een groep die niet voor vakantie een paar weken terug kan naar het land van herkomst. Omdat de gezinnen groot zijn, is een gezellig uitje voor de kinderen heel welkom.

Maryam woont al 25 jaar in Tilburg Noord. Ze heeft zes kinderen. Drie zijn er mee naar de speeltuin, de rest is daarvoor al te oud: “Prachtig dat de wijkraad dit organiseert. Dat mag vaker van mij. Wij gaan niet op vakantie dus het is heel fijn. Alleen de regen…” Maryam rilt ervan: “Een beetje koud, brrr.”

"Ik vond zwemmen het leukste"

Maar de kinderen zijn beter gewend aan het Hollandse weer. Moeder heeft begin augustus al haar winterjas aan, de jongetjes lopen rond in hun zwembroek of hun onderbroek. De meisjes houden het netter, maar worden zeker net zo nat. Ayoub rilt: ”Ik vind zwemmen het leukste. Maar nu heb ik het toch ook een beetje koud.”

Frans van den Dries van de wijkraad loopt tevreden tussen de kinderen. Hij gunt Tilburg Noord net zo’n speelparadijs. En de plek waar dat moet komen, weet hij ook al: “Het moet zeven voetbalvelden groot zijn. Dat vind je alleen aan de rand van de wijk.

Wij hebben zelf zitten denken aan het gebied naast de elektriciteitscentrale, aan de Kalverstraat. Dan kunnen de kinderen elke dag naar de speeltuin. Want het zou een gratis park moeten worden voor de Tilburgers. En als het dan zo’n slecht weer is als vandaag, dan ga je gewoon een andere dag nog een keer.”

LEES OOK:

Sjef zit al twee weken opgesloten in zijn flatje omdat de lift kapot is

Nellie woont al 49 jaar in dezelfde flat, maar de buurt ging fors achteruit

Theo verkocht pensioenen maar klust nu bij arme mensen thuis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!